Bukurešt podržava Srbiju

Izvor: RTS, 18.Okt.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukurešt podržava Srbiju

Srbija je ključ stabilnosti i bezbednosti na zapadnom Balkanu, rekao rumunski predsednik Trajan Basesku. Treba podržati i ohrabriti proevropske vlasti u Beogradu da nastave put ka Evropskoj uniji, istakao Basesku.

Rumunski predsednik Trajan Basesku ocenio je da je Srbija ključ stabilnosti i bezbednosti na zapadnom Balkanu i da proevropske vlasti u Beogradu treba podržati i ohrabriti da nastave put ka Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uniji.

Basesku je to izjavio na večeri koju je priredio za učesnike 34. Evropskog skupa Trilateralne komisije, održanog u Bukureštu.

Rumunski predsednik je naveo da je za Rumuniju "od velikog interesa" da podržava evropski put Moldavije i Srbije, zemalja sa kojima se graniči.

Srbija i Moldavija su nastale raspadom bivših višenacionalnih država - Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, a obe zemlje su u bliskoj prošlosti prošle kroz dramatične posledice rata, suočavale se sa problemima separatizma i prošle kroz diktaturu, naveo je Basesku.

Rumunski predsednik je naglasio da su sada u Srbiji i Moldaviji na vlasti evropski orijentisani demokratski režimi koji imaju široku podršku građana za evropsko integrisanje.

Afiniteti Rumunije prema Moldaviji nisu tajna, precizirao je rumunski predsednik i naglasio da se radi o jednom narodu sa zajedničkom istorijom do 1940. godine, koji živi u dve države, a govori isti jezik i deli istu kulturu.

Basesku je naveo da je evidentno da pridruživanje Evropskoj uniji nije moguće odmah, ali da je potrebna stalna podrška pridruživanju kako bi Srbija i Moldavija bile motivisane da nastave unutrašnje reforme liberalizacije i demokratizacije.

Rumunski predsednik se obratio prisutnima i predložio im "solidarnost sa tim zemljama, čiji stanovnici još ne uživaju u mogućnostima koje ima većina evropskih građana".

Trilateralnu komisiju osnovao je 1973. godine, kao elitni forum, američki magnat Dejvid Rokfeler, a reč je o Forumu Amerika-Evropa-Azija na kojem učestvuju značajne ličnosti iz celog sveta, sastaju se svake godine i bave značajnim svetskim pitanjima sadašnjosti i budućnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.