Bugarska zamrzla milione u sredstvima EU

Izvor: Southeast European Times, 15.Sep.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska zamrzla milione u sredstvima EU

Preduzimajući do sada nezabeležen korak, Bugarska je zamrzla 30 miliona evra pomoći EU za regionalni razvoj i ekološke projekte u gradu Slivenu, saopštili su zvaničnici u sredu.

15/09/2011

(Sega, Trud, novinska agencija FOKUS – 15.9.2011; AFP, Sofija eho, Sofijska novinska agencija, BNT, Capital.bg, Dnevnik.bg, Medijapul – 14.9.2011)

Bugarski premijer Bojko Borisov potvrdio je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sredu (14. septembra) da je osam projekata koje finansira EU u gradu Slivenu, na jugoistoku zemlje, vlada suspendovala zbog sumnji da je došlo do prevare.

Finansiranje njihove implementacije, u ukupnom iznosu od oko 30 miliona evra, ostaće blokirano dok se „čitava situacija ... ne razjasni“, dodao je on, naglašavajući da je lično naložio zamrzavanje pomoći.

Borisov je rekao da je odlučio da preduzme taj do sada nezabeleženi korak u njegovoj zemlji nakon što je četiri ili pet članova njegove vlade, u proteklih otprilike mesec dana, podelilo sa njim svoje zabrinutosti oko problema sa projektima u Slivenu, koji vodi gradonačelnik Jordan Lečkov.

Među njima su ministarka regionalnog razvoja Liljana Popova i njen prethodnik Rosen Plevnelijev, koji je podneo ostavku ranije ovog meseca, nakon što ga je Borisovljeva stranka desnog centra GERB predložila za svog predsedničkog kandidata na izborima 23. oktobra.

Drugi je ministar za upravljanje fondovima EU za Bugarsku Tomislav Dončev, čija je portparolka izjavila AFP-u u sredu da su „sredstva suspendovana od avgusta, dok se istražuju moguće nepravilnosti“.

„Tо je preventivan korak bugarske vlade“, dodala je ona.

Projekat od 27 miliona evra za rekonstrukciju sistema vodosnabdevanja i kanalizacije u Slivenu, dužine 110 kilometara, najveći je među osam inicijativa koje se finansiraju u sklopu Operativnih programa EU za regionalni razvoj i životnu sredinu koje su stavljene na čekanje.

U izjavi državnoj Bugarskoj nacionalnoj televiziji (BNT) Dončev je govorio o tvrdnjama o kršenju pravila javne nabavke pri izboru ugovarača.

„Sumnja se da je procedura bila diskriminatorna i da je konkurentnost bila potkopana“, rekao je on.

Borisov je rekao novinarima u sredu da je ta stvar već prosleđena tužilaštvu i da je Evropska komisija (EK) pozdravila odluku vlade da zamrzne finansiranje projekata.

Tvrdnje o nepravilnostima pojavile su se sredinom jula, kada je grupa opštinskih odbornika u Slivenu postavila na internet dokumentarni film sa engleskim titlom, pod nazivom „Nova mafija“.

Oni su optužili Lečkova, koji vodi Sliven proteklih osam godina i nada se da će ponovo biti izabran za treći gradonačelnički mandat u oktobru, da je gušio konkurentnost za građevinske projekte. Ta grupa je rekla da je uputila u Brisel dokumentaciju koja potkrepljuje njene tvrdnje.

EK priprema pismo bugarskim vlastima u vezi sa projektima u Slivenu koje finansira EU, izvestio je u sredu sofijski informativni portal Medijapul, citirajući Tona van Lijeropaa, portparola komesara za regionalnu politiku Unije Johanesa Hana.

Bivša bugarska fudbalska zvezda, Lečkov je kandidat GERB-a za gradonačelnika Slivena na lokalnim izborima u oktobru. Borisov je izjavio novinarima u sredu da njegova stranka, ukoliko ne budu dokazane nezakonite radnje, neće povući podršku gradonačelniku.

Saopštavajući njegovu kandidaturu početkom jula, premijer je istakao da Lečkov ima svoje „slabe tačke“, baš kao i svi drugi, ali da će to „popraviti“ tokom svog narednog mandata.

U međuvremenu, BNT je prenela izjavu Lečkova novinarima u Slivenu da je spreman da iznese EK i drugim nadležnim telima sva neophodna dokumenta, kao i svoj stav o tome.

Gradonačelniku je bilo suđeno na osnovu optužbi za zloupotrebu položaja, ali je oslobođen tih optužbi u martu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.