Bugarska blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2020, 18:19

Bugarska blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je danas da je Bugarska odbila da odobri pregovarački okvir Evropske unije za Severnu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora Severne Makedonije.

Zaharijeva je rekla da Sofija za sada ne može da odobri početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-očlanog bloka i Severne Makedonije zbog otvorenih sporova oko istorije i jezika, prenosi Rojters.

"Bugarska u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fazi ne može da podrži nacrt pregovaračkog okvira sa Republikom Severnom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije", istakla je Zaharijeva, nakon što su ministri EU o tome razgovarali na onlajn sastanku.

EU se u martu saglasila da Severna Makedonija i Albanija mogu da započnu razgovore o članstvu, a međuvladina konferencija sa dve balkanske zemlje trebalo je da bude održana u decembru.

Zaharijeva je dodala da je Bugarska odobrila pregovarački okvir za Albaniju.

Bugarska je više puta obećala podršku pristupu Severne Makedonije EU, ali dugogodišnja kontroverza oko istorijskih ličnosti, za koje obe države tvrde da su njihovi nacionalni heroji, i makedonskog jezika, koji Bugarska smatra dijalektom bugarskog jezika, eskalirala je poslednjih meseci.

U Severnoj Makedoniji raste animozitet prema Bugarskoj i razočaranje u EU

Najava Bugarske da će staviti veto na početak pristupnih pregovora zvaničnog Skoplja sa EU, ukoliko Severna Makedonija ne prihvati "istorijsku realnost" da makedonski jezik ima bugarske korene i da može da se tretitra samo kao "službeni jezik Republike Severne Makedonije", ali ne i kao "makedonski jezik" podigla je do maksimuma animozitet prema Bugarskoj i pojačala razočaranja prema Evropi, kaže politički analitičar iz Skoplja Nano Ružin.

"Kada biste sada pitali Makedonce da li bi prihvatili sve ono što traži Bugarska - da se odreknu makedonskog jezika i kažu da isti ima bugarske korene, ili da pristupe članstvu u EU, Makedonci bi listom izabrali da poštuju svoju tradiciju, identitet i jezik", ističe Ružin za Tanjug.

Pred današnji sastanak Saveta ministara EU, navodeći da su pitanja porekla nacije i jezika "smešne stvari koje se ne nalaze nigde u Kopenhaškim dokumentima i kriterijumima", Ružin predviđa tri moguća scenarija.

"Prvo, da se ovo pitanje odloži za kraj godine i da uz pomoć, pre svega, nemačke diplomatije i ostalih, dođe do  razrešenja problema. Drugo, da Bugarska insistira na tome i da se proces o početku pregovora Makedonije sa EU odloži čak do marta meseca, za kada su u Bugarskoj zakazani parlamentarni izbori. I treće, da sve prođe pozitivno i da Bugari ne upotrebe veto, što je malo verovatno", napominje Ružin.

Kako kaže, građani Makedonije su potpuno razočarani kako u zvaničnu bugarsku politiku tako i u EU, a društvene mreže su "neprijatno negativne" prema bugarskom pitanju, ukazuju na bugarsku okupaciju za vreme Drugog svetskog rata, podsećaju na ubistva, zločine...

S druge strane, kaže, vlada u Skoplju se drži dosta rezervisano i ne želi da ulazi ni u kakve rasprave nadajući se nekakvom dobrom epilogu koji je, ponavlja Ružin, malo očekivan.

"Bugarska je u velikoj političkoj krizi. Poznato je da je Rumen Radev, predsednik, iz Socijalisticcke partije, a Bojko Borisov, premijer, iz GERB , a to je desnica. One su u velikom sudaru. I kompromisno je rešenje da se izbegne sudar u najlakšoj karici - makedonskom pitanju.

On smatra i da odredjeni mehanizmi u samoj EU treba da se menjaju jer u poslednje vreme dolazi do česte upotrebe veta, od Poljske, Mađarske, sada najverovatnije i Bugarske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.