Brže u EU čim ispunimo uslove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže u EU čim ispunimo uslove

BRISEL -

Šefovi diplomatije država Evropske unije ocenili su danas da je Srbija "dobro napredovala" u sprovođenju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ponovili da Srbija može ubrzati svoj napredak ka Uniji, uključujući i dobijanje statusa kandidata, čim ispuni sve neophodne uslove.

"Savet pozdravlja nastavak sprovođenja reformske agende u Srbiji i dalje sprovođenje odredaba Privremenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazuma sa EU. Srbija je napravila dodatan dobar napredak ka ispunjavanju obaveza iz SSP. Dodatni napori neophodni su, međutim, pre svega u reformi administracije, vladavini prava, uključujući i pravosudnu reformu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i u poboljšavanju poslovnog okruženja", navodi se u zaključcima o procesu stabilizacije i pridruživanja.

Ministri su, na današnjoj sednici Saveta za opšte poslove, ponovili stav da "Srbija može ubrzati svoj napredak ka EU, uključujući i status kandidata, čim svi neophodni uslovi budu ispunjeni".

U zaključcima se navodi da je Srbija održala dobar nivo saradnje sa Haškim tribunalom i ostvarila pozitivne rezultate, ali da problem predstavlja činjenica da su dvojica optuženika još uvek u bekstvu. Naglašava se da će Savet pažljivo razmatrati izveštaje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je i danas ministrima govorio o saradnji Srbije, i ističe da ova saradnja ostaje suštinski uslov za članstvo u Uniji.

Savet je pozdravio "nekoliko važnih koraka" koje je Srbija načinila u pomirenju i saradnji u regionu, kao i spremnost na saradnju sa EU koja je dovela do usvajanja zajedničke rezolucije u Generalnoj skupštini UN. Ministri su, međutim, pozvali Srbiju da dodatno pojača saradnju sa Euleksom, pre svega po pitanju severa Kosova.

"Konstruktivan pristup inkluzivnoj regionalnoj saradnji, uključujući i trgovinu, ostaje od suštinske važnosti", navodi se u zaključcima sa ministarskog sastanka.

Što se Kosova tiče, ministri su ponovili spremnost EU da posreduje u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine uz ocenu da će ovaj proces sam po sebi predstavljati faktor stabilnosti i bezbednosti u regionu.

"Savet poziva obe strane da dijalog započnu što pre u konstruktivnom duhu", navodi se u zaključcima.

U zaključcima se pozdravlja mirno održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu, ali se ističe da rezultate mora potvrditi Centralna izborna komisija koja bi pre toga, u skladu sa relevantnim regulativama i zakonodavstvom, morala da reši sve žalbe.

Ministri su istakli da glavni izazovi na Kosovu i dalje ostaju. To su uspostavljanje vladavine prava, reforma administracije, borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, migracije, azila, obezbeđivanje slobode izražavanja, zaštita i integracija Srba i drugih manjina i pomirenje među etničkim zajednicama.

Ministri su pozdravili i napore Evropske komisije da podrži napredak Kosova ka EU u skladu sa ciljem da se obezbedi evropska perspektiva za čitav region.

Savet za opšte poslove očekuje od Evropske komisije da izradi predlog koji će omogućiti Kosovu da učestvuje u programima Unije i poziva je da nastavi da pomaže Kosovu u njegovim naporima da ispuni uslove za uspostavljanje ojačanog trgovinskog odnosa sa Unijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.