Brze EU pruge

Izvor: RTS, 12.Jul.2013, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brze EU pruge

Srbiju čeka drugačiji put od onog koji su prošli Slovačka i Slovenija, države koje su najefikasnije sprovele pregovore o članstvu, ali njihovi modeli mogu biti koristan primer i za nas. Za onog ko hoće da se pridruži EU to je uskakanje na voz u pokretu, poručuje bivši šef pregovaračkog tima Slovenije Janez Potočnik.

Beograd uskoro treba da izabere glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, a u sklopu priprema za početak pregovora o članstvu sledeće nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiju dolazi evropski komesar za proširenje Štefan File. Brzina kojom su Slovačka i Slovenija završile pregovore može biti koristan primer za Srbiju.

O tome kako su pripremili društvo i organizovali svoje administracije za Radio-televiziju Srbije govorili su bivši glavni pregovarači Slovačke i Slovenije, država koje su najefikasnije sprovele pregovore o članstvu.

Devedesetih godina, iako kandidat za EU Slovačka je bila izolovana zemlja. Ali, posle pada autokratrske vlade premijera Mečijara, pregovore o članstvu završava za nepune tri godine - najbrže među zemljama istočne Evrope.

Bivši glavni pregovarač Jan Figel kaže da je zemlja konačno napravila preokret 1998. godine.

"Onda je glavni zadatak bio nadoknaditi vreme, proći kroz ceo proces ozbiljno, temeljno, ali brzo, kako bismo se priključili EU zajedno sa našim susedima", objašnjava Figel.

Janez Potočnik, danas evropski komesar za životnu sredinu bio je na čelu pregovaračkog tima Slovenije, zemlje koja je takođe efikasno pregovarala o članstvu.

"Najteži deo pregovora je kod kuće - ubediti svakoga da je taj process važan i da nije Brisel taj koji traži od nas da nešto promenimo, već da su te promene zapravo u našem interesu, u interesu modernog, otvorenog društva, kakvo jeste Evropska Unija", kaže Potočnik.

Srbiju čeka drugačiji put od onog koji su prošli Slovačka i Slovenija, ali njihovi modeli mogu biti koristan primer i za Srbiju.

Jan Figel kaže da je njegov tim konsultovao ne samo Brisel i zemlje članice, već vrlo intenzivno različite slojeve društva u Slovačkoj.

"Uključivanje što većeg broja nevladinih organizacija i zajednica u proces je deo uspeha. Važno je i ne stvarati preterana očekivanja tokom procesa, jer posle velikih očekivanja često dolaze velika razočaranja", ističe Figel.

Prema njegovim rečima, najteže je bilo pregovarati poglavlja o poljoprivredi, državnoj pomoći i životnoj sredini, a Slovačka ima još posla u pravosuđu.

"Parlament možete promeniti brzo, promene u ekonomiji traju duže, ali za promene pravosudnog sistema u kojem postoje inercija i otpori zaista je potrebno vreme", istile Figel.

Potočnik poručuje da se mora razumeti da EU ne stoji u mestu i da se ona razvija. "Zakonodavstvo se takođe menja. Za onog ko hoće da se pridruži to je uskakanje na voz u pokretu", kaže Potočnik.

Na taj voz kroz pergovore o članstvu pokušaće da se ukrca i Srbija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.