Brža evrointegracija Srbije

Izvor: RTS, 11.Sep.2010, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brža evrointegracija Srbije

Šefovi diplomatija Nemačke i Belgije ocenili da EU treba povoljno da odgovori na pozitivan potez Srbije u rešavanju pitanja Kosova i učini korak dalje u evrointegraciji Srbije. Slovenački šef diplomatije zatražio da se već u ponedeljak da "zeleno svetlo" za novi korak ka uključivanju Srbije u EU.

Evropska unija treba da povoljno odgovori na pozitivan potez Srbije u rešavanju pitanja Kosova i učini korak dalje u integraciji Srbije u Uniju, stavili su do znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Briselu šefovi diplomatija Nemačke i Belgije, Gvido Vestervele i Steven Vanakere.

Vestervele je, na završetku zasedanja ministara inostranih poslova EU, ocenio da je "apsolutno nužno" da Unija pozitivno odgovori na "povoljan potez Srbije" prilikom usvajanja zajedničke rezolucije o Kosovu sa EU u Generalnoj skupštini UN.

To je, prema njegovim rečima, "dobra osnova" da Savet ministara EU od Evropske komisije zatraži mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Prema zvaničnicima koji su pratili ministarsko zasedanje EU, velika većina zemalja Unije smatra da što pre treba učiniti korak dalje u evropskoj integraciji Srbije i, kako su podvukli ministri više uticajnih članica EU, "nagraditi" Beograd za partnerski odnos i

saradnju s Unijom.

Evropski diplomatski izvori tvrde da su neke "moćne članice EU potpuno izmenile" dosadašnji uzdržan stav prema bržem otvaranju vrata Unije za Srbiju.

Šef belgijske diplomatije Vanakere je agenciji Beta rekao da, imajući u vidu usvajanje zajedničke srpsko-evropske rezolucije u UN, "belgijska diplomatija smatra da učinjeni napori ne mogu ostati bez nagrade".

Vanaker je time odgovorio da li Belgija takođe smatra da treba učiniti pomak u integraciji Srbije u Evropsku uniju.

"Sa velikim uvažavanjem", podvukao je Vanakere, "gledamo na napore koji su učinjeni i priznajemo da to nisu bili samo napori Evropske unije, već takođe Srbije, koji su doveli do usvajanja Rezolucije uz veliki konsenzus".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izbegla je da odgovori na pitanje da li će saradnja Srbije sa EU, kakva je demonstrirana predlaganjem Rezolucije, dovesti do bržeg prosleđivanja srpske kandidature na razmatranje Evropskoj komisiji.

Slovenija traži "zeleno svetlo" u ponedeljak

Slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar zatražio je od EU da se već u ponedeljak na redovnom susretu šefova evropskih diplomatija da "zeleno svetlo" za novi korak ka uključivanju Srbije u članstvo EU.

Žbogar je u Briselu rekao da je da je to predložio svojim kolegama u EU na danas okončanom nezvaničnom sastanku.

Slovenački ministar je objasnio da je od predsedavajućeg EU, Belgije, zatraženo da proveri i da li bi Holandija, izgleda poslednja članica EU koja se nije izjasnila o novom koraku ka integraciji Srbije u EU, prihvatila da se to učini u ponedeljak, prenela je Beta.

Ako to ne bi bio slučaj, o tome bi se raspravljalo ponovo u oktobru, naveo je Žbogar.

Žbogar je precizirao da bi to značilo da Savet ministara EU zatraži od Evropske komisije da razmotri zahtev Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Prema rečima slovenačkog ministra, "postoje većinsko mišljenje" da Evropska unija posle konstruktivnog delovanja Srbije u pripremi rezolucije o Kosovu u UN, što pre treba da učini korak dalje u otvaranju evropskih vrata Beogradu.

"Ja sam predložio da Savet (ministara EU) za opšte poslove već u ponedeljak donese odluku oko tog zahteva (Srbije), a to znači da ga prosledi Evropskoj komisiji", rekao je slovenački ministar.

U raspravi o Srbiji, prema izvorima zasedanja, nije učestvovala Holandija, čija je vlada u ostvaci, a koja je dosad davanje saglasnosti za dalje korake ka članstvu Srbije u EU uslovljavala punom saradnjom Beograda s Haškim sudom.

Za vladu u Hagu to je dosad značilo da mora biti uhapšen i Haškom sudu izručen optuženi Ratko Mladić.

Slovačka: Ubrzavanje evrointegracija

Ministar spoljnih poslova Slovačke Mikulaš Dzurinda izjavio je da će usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini pomoći ubrzanju evropskih integracija Srbije na svim frontovima.

"Dogovor simbolizuju jasnu želju Srbije da postane deo ujedinjene Evrope, kao i snažan interes EU kao celine u Srbiji", naveo je šef slovačke diplomatije.

Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova, a ta država je, kako se kaže u saopštenju, aktivno doprinela procesu postizanja sporazuma, prenela je slovačka novinska agencija TASR.

"Slovačka diplomatija u Njujorku i Briselu od samog početka je promovisala ideju postizanja sporazuma o zajedničkom stavu EU i kasnije o zajedničkom tekstu EU i Srbije", navelo je Ministarstvo.

I šef diplomatije Španije Migel Anhel Moratinos ocenio je juče da je "apsolutno nužno" ubrzati uključivanje Srbije u EU i naglasio da se više ne može odlagati davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Moratinos je rekao da Srbiji sad treba omogućiti da počne pregovore o članstvu u EU, "kao bilo koja druga zemlja Zapadnog Balkana", budući da je Beograd zauzeo "konstruktivan stav" dogovorom sa EU.

Međutim, istakao je Moratinos, "ni Srbija, ni Španija nisu izmenile svoj stav" kad je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova. "Španija ne priznaje i neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je šef španske diplomatije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.