Broj azilanata povećan pet puta

Izvor: Glas javnosti, 02.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj azilanata povećan pet puta

BEOGRAD - Azil u Srbiji tokom prva tri meseca 2011. godine zatražilo je 417 osoba, što je pet puta više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštili su danas predstavnici nevladine organizacije Grupa 484. U izveštaju je ocenjeno da će se približavanjem Srbije Evropskoj uniji narednih godina dodatno povećati broj zahteva za azil.

Velika brzina kojom pristižu novi migranti, posebno u mesecima političkih prevrata u severnoj Africi, zatekla je nadležne u Srbiji nespremnim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << navodi se u izveštaju.

Koordinatorka radne grupe za azil u Grupi 484 Miroslava Jelačić rekla je na konferenciji za novinare da je broj zahteva maloletnih azilanata u porastu i da je od aprila 2008. do kraja 2010. godine registrovano 159 maloletnih migranata.

"Za prva tri meseca 2011. godine u Centru za boravak maloletnih azilanata smešteno je 15 dece", rekla je Jelačić predstavljajući izveštaj o statusu maloletnih tražilaca azila u Srbiji.

Ona je ocenila da su infrastrukturni i institucionalni kapaciteti za prihvat azilanata bili odgovarajući do 2009. godine, ali da su sada nedovoljni.

Direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu Dragan Orbović rekao je da je zbog nedostatka novca ustanova koja može da primi 12 maloletnih azilanata, taj broj svela na osam mesta.

Ukoliko ne bude finansijske podrške, od jula broj mesta za smeštaj maloletnih azilanata biće sveden na šest, kazao je Orbović i dodao da 80 odsto novca za funkcionisanje Centra stiže iz donacija.

Orbović je apelovao da se obezbedi trajan način finansiranja Centra za smeštaj maloletnih azilanata koji sada funkcioniše u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine.

Predsednica Centra za prava deteta Ivana Stevanović pozvala je gradsku upravu u Beogradu da obezbedi veći prostor za smeštaj maloletnih tražilaca azila.

Zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić poručila je da Srbija mora spremna da dočeka očekivani priliv azilanata u narednom periodu.

"Kao zemlja koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji moramo poštovati evropske standarde i obezbediti uslove za smeštaj azilanata. Posebna pažnja treba da bude posvećena maloletnicima", rekla je Lukšić Orlandić.

Prema podacima Grupe 484, u Srbiji je 2008. godine podneto 77 zahteva za azil, naredne godine 275, a 2010. godine zahtev su podneala 522 azilanta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.