Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 08:51

Brnabićeva u Luksemburgu sa Boreljom – mogu li se pregovori o pristupanju EU pokrenuti sa mrtve tačke

Međuvladina konferencija Evropska unija – Srbija na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora o članstvu po kojoj su pregovaračka poglavlja tematski svrstana u šest klastera održava se večeras u Luksemburgu. Očekuje se da će zvaničnici EU pružiti perspektivu za pomak u pristupnim pregovorima sa Srbijom gde već godinu i po dana nije otvoreno nijedno poglavlje, odnosno klaster.
Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije u kojoj će biti i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok će delegaciju Evropske unije predstavljati Žosep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Dopisnik RTS-a Dušan Gajić navodi da će na konfenciji, pored Brnabićeve i Borelja, prisustvovati i ministri evropskih poslova EU, gde će formalno biti predstavljena nova metodologija pregovora koja daje novi akcenat na vladavinu prava, snažnije političko upravljanje i grupiše 35 pregovaračkih poglavlja u šest tematskih celina, odnosno klastera.
Gajić ukazuje da večeras neće biti otvoren nijedan klaster iako se očekivalo da će biti otvoreni klasteri tri i četiri koja sadrže 12 poglavlja, pošto je deo zemalja članica zaključio da Srbija nije dovoljno učinila u oblasti vladavine prava.
Očekuje se da će se izneti zajednički dokument EU u kome se ističe da ukoliko bude napretka do kraja godine mogli bi da budu otvoreni ti klasteri.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka u Luksembrugu sa Boreljom - bitni razgovori za Srbiju: Mogu li se pregovori o pristupanju EU pokrenuti sa mrtve tačke

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021

Očekuje se da će se izneti zajednički dokument EU u kome se ističe da ukoliko bude napretka do kraja godine bi mogli da budu otvoreni ti klasteri...Međuvladina konferencija Evropska unija  Srbija na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora o članstvu po kojoj su pregovaračka poglavlja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.