Britanija i Nemačka odmeravaju snage oko kandidature Junkera

Izvor: Blic, 24.Jun.2014, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija i Nemačka odmeravaju snage oko kandidature Junkera

Po drugi put u sto godina, Velika Britanija i Nemačka će ove nedelje odmeriti snage u belgijskom gradiću Ipru na obali istoimene reke gde je tokom Prvog svetskog poginulo na desetine hiljada vojnika sa obe strane. Dejvid Kameron

Na samitu EU koji je planiran za četvrtak se, naravno, neće sukobiti vojske, nego politički lideri dveju zemalja, a razlika je i u tome što su Francuzi ovaj put svrstani uz Nemce, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i većina evropskih nacija.

Ideja je bila da se održavanjem samita nakon komemoracije na ovom mestu oda počast žrtvama Velikog rata, ali će skup, zbog aktuelnog sukoba britanskog premijera Dejvida Kamerona sa ostalim liderima, proteći u sasvim drugom kontekstu.

Kameron je rešen da po svaku cenu ospori kandidaturu luksemburškog političara Žan-Kloda Junkera za novog predsednika Evropske komisije, iako je svestan da će biti preglasan i praktično ostati usamljen na evropskoj političkoj sceni. Junkera podržavaju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, dok su ostali lideri, mada i sami donekle rezervisani prema Junkeru, nespremni da se suprotstave francusko-nemačkom tandemu.

Žan-Klod Junker

Kameronov potez je bez presedana, jer je na dosadašnjim sastancima Evropskog saveta važio običaj da zemlja koja nema šanse da blokira neku odluku bude uzdržana tokom glasanja, kako bi se izbeglo poniženje preglasavanja. Britanski premijer, međutim, ostaje uporan u svojoj odluci i svesno se opredelio za "častan poraz" umesto da prihvati neizbežan Junkerov izbor, koji doživljava kao truli kompromis.

On je još ranije zapretio da bi nominacija Junkera, koji je zbog zalaganja za čvrće integrisanu EU, koja je anatema za Britance, mogla da ubrza referendum o izlasku Britanije iz porodice evropskih naroda, što je Merkelova nazvala “ucenom”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.