Briselski dijalog u zastoju, kad će nastavak - nije određeno

Izvor: BKTV News, 12.Apr.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briselski dijalog u zastoju, kad će nastavak - nije određeno

Maja Kocijančič, portparolke Federike Mogerini, kaže da još nije određen datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Edita Tahiri tvrdi da dijaloga nema dok je Haradinaj u zatvoru, a srpski premijer Aleksandar Vučić uveren je da je zbog svega toga nastavak dijaloga neophodan i hitan.

EU, preko Maje Kocijančić, portparolke Federike Mogerini i danas poručuje da je dijalog u interesu obe strane >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a da oni očekuju njegov nastavak, ali i nastavak konstruktivnog rada na primeni dogovorenog.

Nemačka, kako je u intervjuu Blicu rekao Gabrijel, podržava dijalog Beograda i Prištine, a za EU je, dodaje, važno da oba procesa, pregovori o pristupanju i normalizacija odnosa teku paralelno.

Kaže i da je učinjen značajan napredak u nekoliko oblasti, ali i da je dosta toga ostalo da se uradi, pre svega da se formira Zajednica srpskih opština.

"Iz tog razloga treba uskoro nastaviti sa dijalogom", poručio je Gabrijel, dodajući i još neke razloge, poput novih tenzija između Beograda i Prištine, koje, kaže, ne doprinose stabilnosti regiona.

Nada se da to neće pokvariti pozitivne tendencije, koje su poslednjih meseci bile prisutne na Zapadnom Balkanu i ocenjuje da su regionalno pomirenje i dobrosusedski odnosi izuzetno važni.

Ovo je, inače, njegovo prvo putovanje na zapadni Balkan, i prvi su na toj ruti Beograd i Priština, naredne nedelje to će biti Albanija, a cilj je, kako je istakao, da na licu mesta vidi kakvo je stanje.

Svoje sagovornike će, poručuje, uveriti da je put ka EU i dalje otvoren, ako se odluče za reforme i napredak umesto podela i zastoja.

A kakvo je stanje nakon što su 1. februara prekinuti razgovori u Briselu, odnosno, nakon što je bez reuzultata, ali i, što je sasvim neuobičajeno, bez izjava za medije završena još jedna runda dijloga dve strane uz posredovanje EU i šefice diplomatije federike Mogerini.

Desilo se nakon toga hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj, a po srpskoj poternici, desila se i rezolucija parlamenta u Prištini kojim je suspendovan dijalog dok Haradinaj ne bude na slobodi.

I uprkos tome što, recimo, savetnik kosovskog premijera Bajram Gecaj smatra da dijalog nema alternativu, te da je on i u interesu Kosova, ministarka za dijalog Edita Tahiri danas izjavljuje da dijalog nema bez rešenja slučaja Haradinaj.

Na sve to, a nakon "pretnji" Haradinajevog brata Dauta da "Srba na Kosovu neće biti ako Francuzi ne oslobode Haradinaja, srpski premijer odgovara - nastavak dijalog je potreban i to što pre.

Kocijančič na pitanje Tanjuga odgovara da datum još nije određen, ali na pitanje zašto od februara, kad je dijalog prekinut, nema ni tehničkih razgovora, portparolka Mogerinijeve danas nije imala odgovor.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.