Brisel za isti sto   doveo Beograd i Prištinu

Izvor: Blic, 03.Jun.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel za isti sto doveo Beograd i Prištinu

Politička i psihološka barijera između Beograda i Prištine konačno je probijena juče na samitu „EU - zapadni Balkan” kada su šefovi diplomatija Vuk Jeremić i Skender Hiseni seli za isti sto.

Ovo je, uz još jednu potvrdu zvaničnika EU da proces proširenja na zapadni Balkan neće biti zaustavljen uprkos krizi, najveći domet sastanka u Sarajevu, slažu se u razgovoru za „Blic” dobri poznavaoci politike EU i nagoveštavaju da će ovo otvoriti mogućnost za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dalje pregovore, nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu, koja se očekuje 22. jula.

Ipak, uspeh dovođenja visokih zvaničnika Beograda i Prištine za isti sto bio je ugrožen do poslednjeg trenutka. Koliko je situacija bila ozbiljana svedoči i činjenica da je sala u kojoj je samit održan bila zaključana do pred sam početak sastanka. Tako je ostalo sve dok se nije konačno definisao format učešća Kosova. Kako „Blic” saznaje nezvanično od učesnika skupa, na ministra spoljnih poslova Španije, koja je kao predsedavajući EU bila organizator samita, vršeni su pritisci do kasno u noć prethodnog dana da ne dozvoli šefu Unmika Lambertu Canijeriju da govori pre Hisenija. Ministar Moratinos je uspeo da odoli pritiscima, kako kažu naši izvori, najmoćnijih zemalja EU i SAD i na samitu je u potpunosti ispoštovan zahtev Srbije da sve bude u skladu sa Rezolucijom 1244. Učesnici skupa su sedeli za okruglim stolom, bez državnih obeležja, pred njima su bile samo table sa ličnim imenima. Hiseni je nakon skupa rekao da je zadovoljan činjenicom da je Kosovo ravnopravno učestvovalo, a Jeremić je izrazio zadovoljstvo što nije narušena formula koja pokazuje da Kosovo nema pune elemente državnosti.

- Sa konferencije je poslata važna i jasna poruka da je zapadni Balkan spreman za nastavak integracija u Evropsku uniju - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je rekao da je bilo konkretnih razgovora o početku procesa ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije i da ostaje da se vidi da li će na sastanku ministara inostranih poslova država članica EU, 14. juna u Luksemburgu, biti postignut konsenzus o tom pitanju.

- Presedan između Kosova i Srbije je učinjen i svi ostali susreti na ovoj relaciji neće ubuduće moći da idu ispod postignutog nivoa. Naravno, Priština će uvek pokušavati da istakne svoju državnu tablu, ali na Beogradu će biti da to sprečava. Važna poruka za Brisel je poslata upravo o saradnji u regionu, kao i da više nijedna regionalna konferencija neće doživeti neuspeh kao ona na Brdu kod Kranja. Region je poslao sliku stabilnosti kakva nije viđena u poslednjih 20 godina - kaže za „Blic” Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Sa samita je poslata pre svega poruka zemljama regiona da moraju bolje da ispunjavaju svoje obaveze i da sarađuju, a činjenica da novi datumi priključivanja nisu istaknuti, čak ni odgovor na zahtev više od 400 nevladinih organizacija iz regiona da do 2011. godine sve zemlje dobiju status kandidata, pokazalo je da EU nije spremna da se obavezuje Balkanu.

Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, kaže za „Blic” da „EU u ovom trenutku ne može da daje datume, jer to nije ni važno. Važno je da se region kreće pa makar i milimetarski, jer je najgora stagnacija”.

- Sastanak je simbolička i politička potvrda da sve ide po planu koji je zacrtan u Solunu 2003. godine, kada su postavljena pravila za priključenje zemalja regiona. Najvažnija je potvrda da bez obzira na krizu i nestabilnost evra EU ne odustaje od ciljeva koje je već postavila. Takođe je veoma značajno da su Priština i Beograd pokazali da su svesni da je dobro da se pred EU pokažu kao kooperativni i to ukazuje na to da će svakako doći do dijaloga koji će voditi rešenju kosovskog pitanja - kaže Vejvoda za „Blic”.

Na samitu, inače zatvorenom za javnost, usvojeno je predsedničko saopštenje u kome se kaže da zapadni Balkan mora intenzivirati napore da bi ispunio neophodne kriterijume i dogovorene uslove na putu ka članstvu u EU. „Zajednički cilj Unije i regiona ostaće i dalje članstvo celog zapadnog Balkana u EU”, poručeno je sa konferencije u Sarajevu.

„Zapadni Balkan se suočava sa velikim izazovima u vezi sa vladavinom zakona, reforme administracije i sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ta pitanja su ključna za funkcionalnu demokratiju i ekonomiju i u najvećoj meri uslov za priključenje EU”, navedeno je u predsedničkoj izjavi.

Na samitu Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana učestvovalo je 48 delegacija iz zemalja EU i regiona, predstavnika međunarodnih organizacija, Saveta Evrope, NATO, SAD i Rusije. Delegaciju SAD predstavljao je zamenik državnog sekretara Džejms Stajnberg, a Rusiju ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko. Na sastanku su učestvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i generalni direktor za spoljna i političko-vojna pitanja Saveta EU Robert Kuper.

Ministri EU podržali viznu liberalizaciju za BiH

Učesnici ministarskog sastanka „EU - zapadni Balkan” podržali su ukidanje viza za građane BiH i Albanije. Komesar EU za proširenje Štefan File tvrdi da Evropska komisija nije promenila svoja pravila niti postavila nove političke uslove za BiH kad je reč o viznoj liberalizaciji. On kaže da EK ostaje pri svojim ranijim stavovima i da je sada sve na Evropskom parlamentu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.