Brisel oštro reaguje zbog Šoškića

Izvor: S media, 01.Avg.2012, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel oštro reaguje zbog Šoškića

U Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Centralne banke Dejana Šoškića, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije.

"Veoma pažljivo pratimo situaciju u vezi sa najavljenim izmenama zakona i smenom guvernera i može se reći da smo zabrinuti", rekao je izveštaču Tanjuga funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.

On je rekao da će Komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zvanično reagovati "i to veoma oštro" ukoliko Skupština Srbije sutra usvoji izmene Zakona o Centralnoj banci koje je Vlada predložila.

Najavljenim izmenama se skupštinskoj većini omogućava da direktno smenjuje i postavlja guvernera i viceguvernera Centralne banke.

U EU, međutim, ovo vide kao pokušaj stavljanja Centralne banke pod direktnu političku kontrolu, što je suprotno temeljnim evropskim poveljama i zakonima.

Koliko se u EU ozbiljno shvata nezavisnost centralnih banaka od političkih vlasti videlo se nedavno na primeru Mađarske, kada je vlada premijera Viktora Orbana morala pod pritiskom Brisela da poništi sličnu odluku u vezi sa smenom guvernera tamnošnje centralne banke.

(Tanjug)

Foto: Beta, arhiva

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.