Brisel očekuje zeleno svetlo za SRB

Izvor: B92, 16.Sep.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel očekuje zeleno svetlo za SRB

Brisel -- Evropska komisija očekuje zeleno svetlo iz Brisela za razmatranje srpske kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, kaže Štefan File.

File, koji večeras stiže u Beograd, kaže da očekuje da će Komisija u oktobru dobiti "zeleno svetlo" da počne da razmatra zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

File je dodao da je Komisija spremna da taj proces započne za svega nekoliko dana. Od zvaničnika u Beogradu File će naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražiti informacije o reformi pravosuđa, saznaje B92.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je u Briselu razgovarao sa potpredsednikom Vlade Srbije, Božidarom Đelićem, izjavio je da nova faza u odnosima EU i Sribje počinje posle zajedničkog nastupa pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija i dogovora koji je napravljen u vezi sa rezolucijom o Kosovu.

File veruje da bi prvi korak u toj fazi bila odluka 27 zemalja članica Unije da ovlaste Evropsku komisiju da počne da razmatra kandidaturu Srbije za članstvo.

File je dodao da bi, ukoliko počne do kraja ove godine, proces evaluacije Srbije mogao da bude završen tokom 2011. godine, kada bi mišljenje Komisije bilo vraćeno zemljama članicama koje bi, potom, odlučivale da li je vreme da sa Srbijom počnu dugotrajne i sveobuhvatne pregovore o ulasku u Evropsku uniju.

Božidar Đelić kaže da će Srbija spremno dočekati "upitnik" iz Brisela i da će na sva pitanja biti odgovoreno veoma brzo.

"Saglasili smo se sa gospodinom Fileom da je odluga belgijskog predsedavanja da uvrsti našu kandidaturu na dnevni red predstojećeg Saveta ministara u oktobru mesecu u Luksemburgu, veoma pozitivna”, kaže on.

"Mada ta odluka pripada zemljama članicama, gospodin File je rekao da će Komisija dočekati spremna eventualno zeleno svetlo i da, ukoliko tada dobije tu mogućnost, da će on nama proslediti u roku od nekoliko dana, maksimum nekoliko nedelja, upitnik za sledeći korak u našim evropskim integracijama”, najavljuje Đelić.

"Ne razgovara se uopšte o nekim dodatnim uslovima, već se radi o činjenici da je holandska vlada trenutno u tehničkom kapacitetu i do tada se mora videti njena mogućnost da se pridruži evropskom konsenzusu oko prosleđivanja srpske kandidature Evropskoj komisiji”, objašnjava potpredsednik Vlade Srbije.

Štefan File sutra, u Beogradu, nastavlja susrete sa srpskim zvaničnicima. O nastavku evropskih integracija, File će razgovarati sa predsednikom Tadićem i premijerom Cvetkovićem, sa ministrima Dačićem, Jeremićem, Šutanovcem i Snežanom Malović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.