Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Uskoro o spoljnoj politici

Brisel - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je juče u Evropskom parlamentu da je najbolji način da se spoljna politika zemalja Zapadnog Balkana uskladi sa EU da se što pre otvori pregovaračko poglavlje 31 koje se odnosi na ovu oblast.

„Moramo da otvorimo to poglavlje ranije nego što smo mislili“, rekao je File odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora EP o odbijanju Srbije i Bosne i Hercegovine da se pridruže sankcijama protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Rusije, preneli su elektronski mediji.

Komesar je istakao da je poglavlje 31 najbolji instrument za usklađivanje spoljne politike ne samo Srbije, nego i ostalih partnera sa Zapadnog Balkana sa EU.

„Ne možete imati drastično kršenje međunarodnog prava na istoku Evrope, a da to ne ostavi posledice na sve u zajedničkoj evropskoj kući“, rekao je File, koji je nakon predstavljanja paketa godišnjeg izveštaja o proširenju odgovarao na poslanička pitanja. Govoreći o Srbiji, on je ukazao da su pravila EU jasna. „Očekujemo postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU“, rekao je on.

Srbija će, inače, u petak otvoriti skrining poglavlja 31, a u Briselu se tim povodom očekuje šef diplomatije i prvi potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić. File je pomenuo dijalog Beograda i Prištine kao primer uspešnog korišćenja procesa proširenja za rešavanje zamrznutih konflikata.

Suprotni pravac

Štefan File je završio obraćanje evropskim poslanicima izjavom da nije siguran da li bi se njegov petogodišnji mandat mogao oceniti kao uspešan ili neuspešan. „Neke zemlje su iskoristile priliku koju pruža proces proširenja da sprovedu reforme i da napreduju, dok neke druge zaostaju i čak idu u suprotnom pravcu“, ukazao je File, koga će od 1. novembra kao novi komesar naslediti Johanes Han.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Da li će poglavlje o spoljnoj politici biti ranije otvoreno

Izvor: Politika, 10.Okt.2014, 10:57

U izveštaju Evropske komisije prethodna odredba u kojoj je stajalo da Srbija treba „postepeno” da usaglašava svoju spoljnu politiku sa EU zamenjena je sada sa „sve više i više” ..Iako je odlazeći komesar za proširenje Štefan File kao najbolji način da se spoljna politika Srbije uskladi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.