Brisel: Izlazak iz krize na marginama samita

Izvor: Večernje novosti, 16.Mar.2013, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Izlazak iz krize na marginama samita

BRISELOD STALNOG DOPISNIKAUMESTO da suštinu rasprave usredsrede na šestomesečnu analizu i dugoročnu strategiju izlaska iz ekonomske krize na kontinentu potonulom u recesiju, lideri EU su u petak, na završenom dvodnevnom samitu u Briselu daleko više vremena od planiranog potrošili na debatu o krizi demokratije u Mađarskoj, o Kipru na ivici bankrota i na inicijativu da se pobunjenicima u >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Siriji, na traženje Francuske, ukine embargo na uvoz oružja.Evropske institucije, poput Saveta Evrope i Evropske komisije, kritikovale su najnovije ustavne reforme u Mađarskoj, ali je premijer ove zemlje Viktor Orban neposredno pre početka samita u Briselu, sazvao konferenciju za novinare, na kojoj je odlučno stao u odbranu svoje politike i postavio pitanje šta to u novim merama nije demokratsko?Kad je reč o Kipru, ovoj zemlji je hitno potrebno 17 milijardi, da vlada u Nikoziji ne bi bankrotirala. EU je spremna da odvoji od 10 do 13 milijardi. Lideri evrozone sastali su se u petak kasno popodne u Briselu, posle Evropskog samita, da bi razmatrali ovu temu s novim kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom, a konačni plan za spas Kipra bi morao da bude zaokružen do kraja marta. Brisel uslovljava pomoć ovoj zemlji daljom borbom protiv pranja novca i povećanjem poreza.Francuski predsednik Oland je, na tačno dve godine od početka pobune u Siriji, poručio da će Francuska “sama preuzeti odgovornost” i poslati oružje pobunjenicima, ukoliko joj se uskoro ne pridruže druge evropske zemlje.KONTEKST SAMIT je održan u kontekstu uličnih protesta u Briselu, Madridu i Atini protiv dalje prekomerne štednje, neposredno posle odluke supervizijske “trojke” (EU, ECB, MMF) da napusti pregovore s Grčkom čija vlada ne pristaje na dalje finansijsko mrcvarenje svog stanovništva, dva dana posle glasanja u Evropskom parlamentu koji je, zbog preteranog insistiranja na štednji, glatko, s ogromnim brojem glasova, odbio višegodišnji evropski budžet do 2020.U vezi sa glavnom temom, kao što se i očekivalo, nije doneta nijedna konkretna odluka.Lideri su se zadovoljili time da zemlje članice pozovu na sprovođenje politike koja bi podstakla ekonomske aktivnosti i privredni rast, s posebnim osvrtom na borbu protiv nezaposlenosti, naročito mladih. Istovremeno se traži poštovanje budžetske discipline.Na paralelnom smanjivanju deficita i podršci dodatnim privrednim aktivnostima naročito je insistirala nemačka kancelarka Angela Merkel.Glavni alhemijski zadatak u predstojećem periodu biće kako da se pronađe ravnoteža između potrebne štednje i dovoljnog rasta. Fransoa Oland je na konferenciji za štampu priznao da postoji “velika razlika u pogledima”.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski lideri podijeljeni oko isporuke oružja sirijskim pobunjenicima

Izvor: SandzakInfo.net, 16.Mar.2013

Šefovi država i vlada EU na samitu u Briselu nisu postigli dogovor o isporukama oružja sirijskim pobunjenicima. Razgovaralo se i o pružanju pomoći krizom pogođenom Portugalu ali i Kipru.

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.