Brisel: Beograd-Priština, što pre

Izvor: B92, 08.Feb.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Beograd-Priština, što pre

Beograd -- Stefano Sanino iz Generalnog direktorata za proširenje EU izjavio da je za Brisel važno da Beograd i Priština što pre počnu dijalog.

Zamenik direktora tog tela EU nije želeo da se izjasni da li je proces evrointegracije Srbije vezan za rešavanje kosovskog pitanja.

"Ono što je važno jeste da dijalog počne, da se saradnja u rešavanju konkretnih problema razvija, i neću reći ništa više o tome", rekao je Sanino.

"Pažljivo sam izbegavao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pomenem termin 'status", govorio sam o 'dijalogu'. To je pitanje o kome postoje različite pozicije i u samoj EU. U ovom trenutku, svakako nije na Komisiji da komentariše pitanje statusa Kosova", poručio je zvaničnik EU.

On nije mogao da kaže kada će tačno početi razgovori, ističući da to zavisi od formiranja vlade u Prištini, o čemu su konsultacije u toku.

Govoreći o izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji, Sanino je kazao da smatra "vrlo racionalnom" poziciju predsednika Srbije Borisa Tadića po tom pitanju.

On je rekao da je njegova poseta Beogradu usledila samo nedelju dana pošto je Srbija predala odgovore na Upitnik Evropske komisije u Briselu, navodeći da EU "ceni način i ozbiljnost na koji je srpska vlada radila na Upitniku".

Sanino je ocenio da je za srpsku vladu najvažnije da utvrdi prioritete u usklađivanju sa evropskim standardima "u smislu političke saradnje i konkretnih reformi" koje je potrebno preduzeti, kako bi dobila pozitivno mišljenja Evropske komisije koje se očekuje u oktobru.

On je najavio da će za nekoliko nedelja u Srbiju doputovati prvi posmatrački tim Unije koji treba srpskim vlastima da pomogne u otklanjanju eventualnih nedostataka iz odgovora u Upitniku.

"Pismo Dežera nije kritika već razmena mišljenja"

Sanino je povodom blanko ostavki izjavio da pismo šefa Delegacije EU Vensana Dežera upućeno predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović nije kritika, već razmena mišljenja.

Blanko ostavke nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom, rekao je Sanino je na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da vlasti u Srbiji rade sa EU, Savetom Evrope, Venecijanskom komisijom i pravnim stručnjacima kako bi osigurali da izborno zakonodavstvo u praksi bude u skladu sa evropskim standardima i praksom.

Sanino je rekao da je i on razgovarao sa Slavicom Đukić Dejanović, opisujući to kao "normalni kontakt" koji će pomoći da izmene zakonodastva u Srbiji budu u skladu sa evropskim standardima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.