Bregzit: Britanija traži novi rok, a Tusk ima plan

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit: Britanija traži novi rok, a Tusk "ima plan"

Britanska premijerka Tereza Mej tražila je od EU da rok za Bregzit bude produžen do 30. juna, dok predsednik Evropskog saveza ima novi plan.

Britanska premijerka Tereza Mej tražila je od Evropske unije novo odlaganje Bregzita do 30. juna.

Prema aktuelnom planu, Britanija bi EU trebalo da napusti 12. aprila, iako britanski poslanici još nisu odobrili plan kako da se to dogodi.

Premijerka je predložila da ukoliko poslanici na vreme odobre sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o Bregzitu, Britanija će napustiti Uniju pre izbora za Evropski parlament 23. maja.

Rekla je i da će Britanija pripremiti kandidate za te izbore, za slučaj da do Bregzita ne dođe do tada.

U međuvremenu je urednici BBC-ja za Evropu Katji Adler visoki zvaničnik EU rekao da će predsednik Evropskog saveza Donald Tusk predložiti Britaniji 12-mesečno "fleksibilno" produženje roka za Bregzit.

"Veruje da će sporazum odgovarati i EU i Britaniji, a kao što mi je jedan EU zvaničnik rekao, time će se izbeći da Brisel mora da na svakih nekoliko nedelja odgovara na zahteve Britanije za kratko produženje roka", navodi ona.

Britanski državni tužilac Džefri Koks izjavio je nešto ranije za BBC da će, ako sporazuma o Bregzitu ne bude, odlaganje biti dugo.

Iz Dauning strita kažu da su "tehnički razgovori" laburista i konzervativaca o planu za Bregzit u četvrtak bili "produktivni" i da će biti nastavljeni u petak.

Premijerka Tereza Mej izjavila je da je dalje odlaganje datuma Bregzita potrebno ako Britanija želi da izbegne napuštanje EU bez sporazuma, što je scenario za koji i lideri EU i britanski poslanici smatraju da bi stvorio dosta problema.

Poslanici su u sredu naterali Mej da od EU traži novo odlaganje roka za izlazak iz Unije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.