Branka Prpa: Amerika vodi histeričnu politiku, Evropa je u tome sledi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branka Prpa: Amerika vodi histeričnu politiku, Evropa je u tome sledi

Istoričarka Branka Prpa izjavila je danas da spekulacije o tome da li je međunarodna zajednica na bilo koji način bila uključena u sinoćni incident na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije dolaze zbog načina na koji je EU uključena u rastuću militarizaciju evropskog prostora i na koji način počinje da participira u ratovima u Severnoj Africi, a da na red polako dolazi i Ukrajina. Još dalje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ona ističe Sjedinjene Američke Države vode apsolutno histeričnu svetsku politiku, a da ih Evropa u tome sledi.

Prpa je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine, istakla da Evropa ulazi u ozbiljnu militarizaciju, ali i u ideološki politički angažman, koji podrazumeva tu militarizaciju, što nije dobro.

"Kreira se hladnoratovska atmosfera, koja dovodi do strepnje, a za koju (atmosferu) nisu sami evropski narodi. Videli smo da britanski parlament nije dozvolio angažman države u Siriji, zbog običnih građana i njihovog raspoloženja, pa evropske zemlje ne smeju da upotrebe kopnene trupe na Bliskom istoku", rekla je ona.

Prpa je poziciju Srbije u ovakvoj konstelaciji snaga ocenila kao "čardak ni na nebu, ni na zemlji", zemlju koja je nedefinisana, koja teško i da može da bude definisana.

"Činjenica da su vrata EU zatvorena za Srbiju do 2020. godine nju ostavlja na vetrometini. Pritom, to je država u bankrotu, koja sama, bez ozbiljne pomoći sa strane, ne može da opstane", navela je ona.

Incident na utakmici pokazao da krupna politička pitanja još uvek nisu rešena

Prpa je rekla da je sinoćna politička provokacija, kakva je prelet bespilotne letelice sa zastavom "velike Albanije" iznad terena na kome se odigrava fudbalska utakmica visokog rizika, skrenula pažnju svetske javnosti da je Zapadni Balkan vrlo nestabilan i da krupna politička pitanja još uvek nisu rešena.

Ona je dodala da provokacija dolazi od velikoalbanske političke ideje, jasne pretenzije na određene teritorije, te da iz varljivog primirja ulazimo u turbulentno razdoblje, koje je deo međunarodnih okolnosti.

"Ja se nadam da narodi na Balkanu, uz bogato istorijsko iskustvo, neće sebe ponovo dovesti u situaciju da budu pioni na tabli interesa velikih sila i njihovog međusobnog sukoba", istakla je ona.

Ona je incident na utakmici stavila u kontekst posete Putina i ocenila da Rusija pokazuje da je niko neće oterati sa Balkana, na kom je prisutna više od 200 godina.

Prpa je istakla da sutrašnja Vojna parada, na kojoj će prisustvovati predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, ni u kom slučaju ne predstavlja opredeljivanje Srbije za jednu ili drugu stranu, te da je tradicija srpske politike takva da je ona uvek išla u ta dva pravca - i levo i desno, ka zapadnoj Evropi, ali i uz kontinuirane veze sa Rusijom.

"Rusija je ključna zemlja vezana za nastanak Srbije kao države, bez nje Srbija bi teško izašla iz pozicije vazalne kneževine Osmanskog carstva, teško bi dobila samostalnost na Berlinskom kongresu, a bez Rusije bi teško prošli i drugi ključni događaji koji su obeležili srpsku istoriju 19. i 20 veka", objasnila je ona.

Prpa je rekla da vojna parada svakako ne šalje ni bezazlenu poruku mira, ali da je Rusija, faktički, jedini moguć adut Srbije.

"Kada pogledate istoriju, svi izbori koje smo napravili bili su vrlo uspešni, tako da i izbor partnera u realizaciji velikih političkih projekata, poput oslobođenje o Turaka, stvaranja samostalne države, do stvaranja Jugoslavije, predstavlja uspešnu politiku jednog malog naroda. Ono što vidimo u poslednjih 200 godina jeste ekvilibrizam - malo Austrija, malo Francuska, pa malo Rusija", navela je ona.

Prpa je posebno istakla da Srbija danas ne sme da se opredeljuje, te da poruke koje Srbija dobija, da se opredeli za jednu od strana, jesu vrlo opasne i upitne.

"Danas nema dobrih i loših momaka, odnosu u sveti su nedefinisani i zaista se radi o borbi za svetsku moć. Pitanje je da li u tome hoćemo da učestvujemo ili nećemo", rekla je ona i dodala da ni Rusija ne traži tu vrstu opredeljenja, jer i ona po svaku cenu želi da bude deo Evrope, a ne status autarhične Kine.

Ona je ocenila da pozicija Srbije nije lagodna, jer Evropa insistira na opredeljenju, što se vidi kroz kategorične izjave koje stižu iz EU.

"Tu nema dileme - ili si sa mnom ili protiv mene, što nije pametno sa pozicije evropske politike. Da li zbog toga što želimo da uđemu u tu Evropu mi sada treba da uvedemo sankcije Rusiji", zapitala je Prpa.

Ona je rekla da se u kontekstu priče o slobodnom tržištu Rusiji uvode sankciji, što je, kako kaže, potpuno pogrešan pristup Evropske unije i predstavlja klasičnu "grešku u koracima".

"Trenutno vidimo Ameriku koja vodi apsolutno histeričnu svetsku politiku, a Evrope je u tome sledi. E sada, kada vidimo da je neko nerazuman, da li to znači da treba da pristanemo uz njega i da ga sledimo jer nam se sviđa, ili ćemo da čekamo da on dođe razumu", zapitala je Prpa.

Komentarišući ocene svetskih medija o incidentu na utakmici između Srbije i Albanije, da se radi o nastavku etničkih tenzija na Balkanu, koje još uvek nisu zamrle, Prpa je ocenila da se radi o nepristojnom govoru, koji narode Balkana i dalje tretira kao plemena.

"Nismo se ponašali ni bolje, ni gore od drugih evropskih naroda, a što se tiče ratova i zločina, Evropa u tome nema premca. Upotreba pežorativne definicije za prilike na Balkanu i minimiziranje značaja balkanskih naroda u suprotnosti je sa geopolitičkim značajem Balkana. Problem Srbije je što je sagradila kuću na putu, pa stalno moramo da odlučujemo da li taj put da branimo puškom ili da naplaćujemo putarinu", objasnila je ona.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.