Bramerc izvestio o saradnji sa Beogradom i Zagrebom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc izvestio o saradnji sa Beogradom i Zagrebom

BRISEL -

Tužilac Haškog suda Serž Bramerc je danas u Briselu izvestio šefove diplomatija Evropske unije (EU) da u saradnji Tribunala u Hagu i vlasti Srbije i Hrvatske ima napretka, ali još uvek i nezanemarljivih problema.

Bramerc je, prema zvaničnicima na ministarskom zasedanju EU, u suštini ponovio ono što je izneo u izveštaju Savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti UN, 6.decembra.

Bramerc je ukazao na to da poslednja dvojica haških optuženika moraju biti uhapšeni, da srpske vlasti ne deluju preduzimljivo u istragama a da od vlasti u Zagrebu i dalje očekuje "artiljerijske dnevnike" iz operacije hrvatske vojske "Oluja", u Krajini.

Ono što je haški tužilac preneo evropskim ministrima "nije baš odisalo optimizmom", rekao je Beti jedan zvaničnik koji je pratio zasedanje.

Bramerc je bio mišljenja da vlasti u Beogradu ne sprovode dovoljno preporuke Haškog suda iz juna o pospešenju operativnih postupaka u istragama.

On je rekao da istrage dugo traju, iako su operativne službe oko toga jako angažovane, kao i da se sporo dolazi do novih informacija, odugovlači se u prikupljanju podataka o mreži pomagača dvojici haških odbeglih optuženika.

Delovanje srpskih vlasti je još uvek "nedovoljno ubedljivo", bio je zaključak haškog tužioca, prema onome što su rekli izvori zasedanja šefova diplomatija EU.

Bramerc je preneo utisak i da je u Srbiji teško doći do političkih deklaracija i stavova, budući da je javnost u većini i dalje nenaklonjena traganju i hapšenju preostalih haških optuženika.

Haški tužilac je "prilično oštar" bio i prema delovanju i načinu kako s tribunalom u Hagu sarađuju hrvatske vlasti, iako je tamo, kako je ukazao, stvorena posebna "radna grupa" svih službi za veze s Haškim sudom.

Bramerc je u izveštaju SB UN ocenio da "Srbija drži ključ za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića".

Kao jedan od najvećih razloga za zabrinutost haškog tužilaštva, Bramerc je naveo "propust Srbije da uhapsi" te odbegle optuženike i ukazao na to da srpske vlasti moraju "prevazići jaz" između izražene spremnosti za hapšenje begunaca i efikasnosti operacija na terenu.

A naglasio je i da je dobra saradnja Srbije s Haškim sudom u dostavljanju dokumenata i omogućavanju pristupa dokumentima i svedocima, bitnim za tekuća suđenja.

Bramerc je SB UN predočio i da, kad je u pitanju saradnja hrvatskih vlasti s tribunalu u Hagu, "nijedan od traženih vojnih dokumenata nije dostavljen tužilaštvu, niti je data bilo kakva informacija u vezi sa njihovom mogućom lokacijom".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.