Borelj traži sankcije

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 12:56

Borelj traži sankcije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt Navaljnog.

To je izjavio po dolasku na sastanak Saveta Evropske unije za spoljne poslove.

"A odgovoran je sam Putin", rekao je Borelj novinarima u Briselu.

On je istakao da EU mora na političkom i vojnom frontu da nastavi podršku Ukrajini i ruskom narodu.

"Moramo da pošaljemo poruku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrške ruskoj opoziciji", poručio je Borelj i istakao da će supruga Navaljnog, Julija Navaljna, poslati danas sa sastanka poruku o tome kako podržati političku opoziciju u Rusiji.

Istovremeno je predložio da ministri EU, u znak odavanja počasti Navaljnom, preimenuju režim sankcija zbog kršenja ljudskih prava u "Režim sankcija za ljudska prava Navaljnog" kako bi, kako je rekao, njegovo ime zauvek bilo upisano u rad EU na odbrani ljudskih prava. Borelj je dodao da će EU nastaviti da prati kako se odvija rat u Ukrajini.

On je naveo da će ministri spoljnih poslova EU razgovarati danas o situaciji na Bliskom istoku i ukazao da je ranije objavio saopštenje, koje predstavlja stav većine, ali ne svih država članica, a u kojem se traži da Izrael ne pokreće vojnu ofanzivu na Rafu.

"Vojna operacija nije dostigla vrhunac, ali svi strahuju da će se to dogoditi narednih dana", rekao je Borelj i dodao da je 1,7 miliona ljudi potisnuto prema egipatskoj granici.

On je naglasio da je "jedino rešenje" da se oslobode taoci i da dođe do trajnog prekida vatre, koji bi mogao da omogući potragu za političkim rešenjem.

Istakao je da se, prilikom razgovora o ratu u Pojasu Gaze, ne sme zaboraviti šta se dešava na Zapadnoj obali i poručio da je njegov predlog državama članicama da se preduzmu akcije za uvođenje sankcija "nasilnim naseljenicima" koji preduzimaju, kako je naveo, "terorističke akcije protiv palestinskog naroda na Zapadnoj obali".

On je dodao da za to još ne postoji saglasnost svih država članica, ali da će nastaviti da se zalaže za osudu onoga što se dešava na Zapadnoj obali, za koju je rekao da "ključa".

Rumunska ministarka spoljnih poslova Luminita Odobesku, po dolasku na samit, rekla je da nema sumnje da je "Putinov režim" odgovoran za smrt Navaljnog.

Ona je ocenila da je važno da EU nastavi da vrši pritisak na Rusiju i da brzo usvoji 13. paket sankcija i počne rad na narednom paketu sankcija. Ukazala je i na važnost nastavka rada na procesu pristupanja Ukrajine i Moldavije EU.

Kada je reč o krizi na Bliskom istoku, podvukla je da civili moraju da budu zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i istakla da će Vlada Rumunije nastaviti da pruža humanitarnu pomoć civilima u Pojasu Gaze i da ih podržava. Luminita Odobesku je istakla da treba dozvoliti ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze, kao i da će tokom sastanka pozvati na hitno oslobađanje svih talaca.

Kada je reč o situaciji u Sahelu, rekla je da će ministri razgovarati o angažmanu EU u regionu i o prilagođavanju novoj realnosti na terenu. Irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin izrazio je nadu da će ministri EU za spoljne poslove postići saglasnost u vezi sa sankcijama protiv nasilnih naseljenika na Zapadnoj obali i naveo da je svet šokiran nivoom nehumanosti u napadu na Pojas Gaze.

On je dodao da Irska podržava sankcije protiv nasilnih naseljenika na Zapadnoj obali i izrazio žaljenje zbog toga što u okviru Saveta EU za spoljne poslove još ne postoji jedinstvo i jednoglasnost po tom pitanju. Martin je dodao da će se založiti za nastavak finansiranja agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

On je dodao da će ministri spoljnih poslova EU izraziti saosećanje sa Julijom Navaljnom i njenom porodicom i pokazati da postoje alternative "tipu režima koji trenutno funkcioniše u Rusiji".

Ministri spoljnih poslova EU tokom današnjeg sastanka u Briselu razgovaraće o situaciji na Bliskom istoku, o ratu u Ukrajini, o situaciji u Sahelu i o drugim pitanjima.

Stigli su, ali ničeg nema; Gde je telo najvećeg Putinovog neprijatelja?

Evo gde je Julija Navaljna: Zakazala više sastanaka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Vetar duva protiv Zapada“ – Borelj

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2024

Pravila EU stoje na putu da deluje onoliko brzo koliko je potrebno, izjavio je visoki predstavnik bloka za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj prisutnima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u nedelju. Države članice moraju „delovati zajedno, brže i bolje“ jer su „u ratnoj situaciji“,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.