Borbe oko Donjecka, predalo se 700 vojnika

Izvor: RTS, 05.Avg.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borbe oko Donjecka, predalo se 700 vojnika

U gradu Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti, gde se vode ulične borbe, predalo se više od 700 ukrajinskih vojnika. Ukrajinska vojska napreduje ka proruskim snagama u Donjecku i granatira Gorlovku. Povređeni snimatelj i vozač agencije ANA. Rusija razmatra zabranu transsibirskih letova za zemlje članice EU.

12.30 - Ukrajinske snage stavile pod kontrolu glavni kontrolni punkt na zapadnom obodu Donjecka i postepeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napreduju ka proruskim snagama u gradu, javlja AP. 

Informaciju o predaji ukrajinskih vojnika je agenciji Novorosija potvrdio jedan od komandira armije Donjecke Narodne Republike.

"Stigla je vest ustanika da su se u Šahtjorsku, koji brane združene jedinice ustanika, predala 702 ukrajinska vojnika", navela je ta agencija.

Itartas navodi da nema potvrde te informacije iz drugih izvora.

Izveštač Ruske informativne agencije RIA Novosti javio je da proruske i ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju u Šahtjorsku ulične borbe i razmenu artiljerijske vatre.

U gradu je stradalo mnoštvo kuća, izgorele su benzinske pumpe i prodavnice, a ljudi na ulicama praktično nema. Preostalo malobrojno stanovništvo je u podrumima i skloništima, izveštava novinar RIA Novosti.

Pre nekoliko dana, počela je snažna ofanziva na Šahtjorsk sa severa i juga, a cilj ukrajinskih snaga je opkoljavanje Donjecka i njegovo "odsecanje" od Luganske oblasti i Rusije, navodi ta agencija.

U međuvremenu su u Lugansku povređeni snimatelj i vozač agencije ANA. Ekipa je začula eksplozije u gradu i pošla da vidi o čemu je reč, kada je njihov automobil pogođen, javlja Raša tudej.

Ukrajinska vojska nastavila je ofanzifu granatiranjem grada Gorlovke. Proruski aktivisti tvrde da su na meti stambeni delovi grada u kojem uopšte nema boraca, prenosi Itartas

Za to vreme, Moskva razmatra da odgovori na sankcije Zapada tako što bi zabranila transsibirske letove za kompanije iz zemalja članica EU.

Eventualna zabrana letenja preko ruske teritorije razmatra se u miniistarstvima spoljnih poslova i saobraćaja Rusije, javlja Rojters.

Zabrana bi uticala na evropske kompanije kao što su "Lufthanza", "Britiš Ervejz", i "Er Frans". Međutim, ruski "Aeroflot" zarađuje oko 300 miliona dolara od naplate takse za letenje preko ruske teritorije.

Iz Rusije su nastavljene kritike na račun NATO-a. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je ukrajinska kriza samo izgovor koji NATO koristi da bi stvorio tenzije sa Rusijom u potrazi za razlogom postojanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borbe oko Donjecka

Izvor: Mondo, 05.Avg.2014

U gradu Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti, gde se vode ulične borbe, predalo se više od 700 ukrajinskih vojnika. Ukrajinska vojska napreduje ka proruskim snagama u Donjecku i granatira Gorlovku...U gradu Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti, gde se vode ulične borbe, predalo se više od 700 ukrajinskih vojnika....

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.