Bone:Biće teško da Srbija ostane neutralna

Izvor: Studio B, 29.Mar.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bone:Biće teško da Srbija ostane neutralna

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Henri Bone ocenio je da će izazov pred budućom Vladom Srbije biti sve veće očekivanje od Beograda da u spoljnoj politici zauzme stav sličan onome koji imaju članice Evropske unije

U pogledu politike prema Ukrajini i pripajanju Krima Rusiji, prema oceni Bonea, postoji razumevanje za trenutnu situaciju u kojoj je Vlada, zbog pozicije Srbije koja zavisi od investiticija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << iz Rusije, a s druge strane je na putu evropskih integracija.

Trenutna pozicija pokazuje koliko će biti teško novoj vladi da Srbija ostane neutralna, ukazao je on.

Bone je novinarima na seminaru, u organizaciji Konrad Adenauer fondacije, izjavio da je očekivano da Srbija, što se više bude približavala EU deli mišljenja i vrednosti

Unije.

Povodom istraživanja nemačkog Špigla da više od polovine Nemaca ne podržava sankcije Rusiji, Bone je ocenio da to pokazuje na građani Nemačke nisu zainteresovani za produbljivanje konflikta, ali s druge strane su za pronalaženje rešenja.

Sada je najbitnije da se pronađe mirno rešenje, rekao je Bone.

Ekonomske sankcije pogađaju obe strane, a nemačka javnost je dobro upoznata šta se događa uvođenjem sankcija, ukazao je on i dodao da to ne pogađa samo rusku, već i nemačku ekonomiju, naročito u pogledu energenata kojima se Nemačka snabdeva iz Rusije.

Govoreći o mogućnosti investiranja u Srbiju, Bone je ocenio da je sada potrebno u Srbiji stvoriti prave uslove za nove investiticije iz Nemačke.

Prema njegovim rečima, okvir za ulaganje su - bezbedan pravosudni sistem, smanjenje korupcije i predvidive političke odluke.

Nova vlada obećava snažniji nastavak reformi, rekao je on i izrazio uverenje da će, u procesu pregovora o pristupanju EU, Srbija postati transparentnija i politički predvidiva

država i samim tim atraktivnija za nemačke investitore. To je naročito važno za saradnju u regionu južne Evrope, istakao je Bone i naglasio da Nemačka želi da, kad izvozi u Srbiju, ima mogućnost prometa robe i zemljama u njenom susedstvu. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.