Bombaški napad na prostorije kontroverznih bugarskih novina

Izvor: Southeast European Times, 10.Feb.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaški napad na prostorije kontroverznih bugarskih novina

Neki kažu da je bombaški napad planiran tako da se podudari sa posetom komesara EU.

10/02/2011

(AFP, Blumberg, AP, Sofija eho, Sofijska novinska agencija, novinska agencija FOKUS, BTA, Dnevnik.bg, Medijapul – 10.2.2011)

U eksploziji bombe ispred prostorija bugarskih novina u četvrtak (10. februara) ujutru pričinjena je manja materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Improvizovana eksplozivna naprava, koja je postavljena ispred ulaznih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vrata prostorija nedeljnika Galerija, na prvom spratu zgrade u centru Sofije, eksplodirala je oko 5.40 ujutru (0340 GMT). Od jačine eksplozije popucala su neka stakla na toj trospratnoj zgradi, kao i na nekoliko obližnjih stambenih zgrada, a oštećena su i dva automobila.

Jedina osoba u prostorijama novina bio je čuvar, koji nije povređen.

Nedjalko Nedjalkov, vlasnik izdavačke kompanije Milenijum, čije se prostorije nalaze u istoj zgradi, izjavio je novinarima da je čuvar „dobro“.

„Vrata su poletela prema njemu i on se sakrio ispod stola“, izjavio je taj izdavač, ukazujući da je meta napada verovatno bio nedeljnik Galerija.

Te novine su nedavno objavile nekoliko transkripta procurelih traka sa prisluškivanim telefonskim razgovorima direktora Carinske agencije Vanje Tanova i premijera Bojka Borisova, ministra finansija Simeona Đankova i drugih visokih vladinih zvaničnika. Mnogi veruju da blizak Alekseju Petrovom, izuzetno kontroverznom bivšem savetniku Državne agencije za nacionalnu bezbednost (DANS), biznismenu i navodno lideru jedne grupe organizovanog kriminala, koji je pušten iz kućnog pritvora pre nekoliko dana.

U brojnim intervjuima u četvrtak ujutru, glavna i odgovorna urednica Galerije Kristina Patraškova i njen zamenik Javor Dačkov insistirali su da je napad bio „politički čin sa ciljem da [ih] zastraši“.

„Očigledno je da naše novine najviše kritikuju vladu“, rekla je Patraškova državnom Bugarskom nacionalnom radiju.

Međutim, mnogi političari se ne slažu i naglašavaju da je eksplozija čin protiv države, a ne protiv nedeljnika.

Napad u četvrtak podudario se sa posetom četiri komesara EU Bugarskoj, uključujući komesarsku za unutrašnja pitanja Sesiliju Malmstrom, koja treba da stigne u Sofiju kasnije tokom dana, u ključnom trenutku za nastojanja te balkanske zemlje u pogledu pridruživanja Šengenskoj zoni.

Komenarišući napad, Borisov, koji je na čelu vladajuće stranke desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), rekao je novinarima da uopšte „nije iznenađen“, nagoveštavajući da je čak očekivao napad ove vrste.

„Drago mi je da je [naprava] bila profesionalno postavljena, tako da ljudi ne poginu“, rekao je Borisov, prenosi sofijski Dnevnik, i ukazao da je naložio ministru unutrašnjih poslova Cvetanu Cvetanovu i šefu DANS-a Cvetlinu Jovčevu da preduzmu hitne korake.

Ivan Kostov, jedan od kopredsednika desničarske Plave koalicije, smatra da je eksplozija od četvrtka nastavak napada na vladu, sa ciljem da se oslabi verovanje Brisela u sposobnost Bugarske da se bori protiv organizovanog kriminala.

„Činjenica da ovakva stvar može da se dogodi u trenutku kada četiri komesara EU borave u zemlji pokazuje da je vlada izgubila kontrolu nad kriminalnim grupama“, rekao je on.

On je takođe ponovio poziv Plave koalicije od srede za smenu ministra unutrašnjih poslova, kako bi vlada mogla da postigne uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala. Oni su takođe naveli Cvetanovljev neuspeh u suprostavljanju sitnom kriminalu, curenje poverljivih informacija, obimno korišćenje naprava za specijalnu prismotru, kao i narušavanje osnovnih principa demokratije, kao druge motive za traženje njegove smene.

Istraga bombaškog napada od četvrtka odmah je pokrenuta. Međutim, biće „vrlo teško“ rešiti taj slučaj, predviđa Krasimir Velčev, istaknuti poslanik GERB.

„To su uradili profesionalci“, rekao je on. „To ne deluje kao da se neko naljutio na taj list i postavio bombu tamo.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.