Bogovič očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogovič očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine

Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je danas da je Srbija napravila veliki pomak i da očekuje otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU do kraja ove godine.

"Mislim da je dve godine, koliko se čeka na otvaranje poglavlja, bilo dosta i da bi predsednici vlada zemalja EU trebalo da odluče da se otvaraju poglavlja", rekao je Bogovič Tanjugu

Na konstataciju da je premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da je Srbija ispunila uslove, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da pojedine države uslovljavaju otvaranje poglavlja zbog Kosova, Bogovič je rekao da je pitanje Kosova jedno od onih koje se najviše puta našlo na agendi, ali da veruje da jeSrbija napravila veliki napredak na tom području.

Urađeno je, kaže, dosta na normalizaciji odnosa koji su bolji nego što su bili u prošlosti.

"Nadam se, kao i ostali evroposlanici koji su pri stavu da bi Srbija trebalo da otvori prva poglavlja, da će se problemi sa Kosovom rešavati i kroz otvaranja poglavlja", rekao je Bogovič, ocenivši da je normalizacija odnosa sa Kosovom bila "preduslov" za napredak Srbije, a da se stvari po tom pitanju kreću na bolje.

Komentarišcuhi ocene da je predsojeća runda dijaloga Beograda i Prištine 23. juna ključna za dalje evopske integracije Srbije, Bogovič je rekao da je odluka o otvaranju poglavlja na predsednicima vlada zemalja EU, da pojedine zemlje, među njima Nemačka, dosta rade na tome, kao i da je izvestilac EP Dejvid Mekalister uveren da poglavlja treba otvoriti.

On lično ne očekuje da će uslov biti da Srbija prizna Kosovo i podseća da ima još zemalja u Evropskoj uniji koje to nisu učinile. Bogovič navodi da pitanje proširenja EU ponekad deluje u senci ostalih ostalih velikih pitanja koja su otvorena - između ostalog u senci odnosa Evropske unije i Rusije zbog Ukrajine, problema u Grčkoj.

"Čini se da vreme kad Srbija treba da uđe u EU nije tako pozitivno kao ranijih godina. Nije baš ugodan trenutak", rekao je Bogovič, ali i istakao da unutar odbora koji prati napredak Srbije svi priznaju napredak u reformama.

Zbog toga kaže da smatra da je vreme za sledeće korake, da se otvore prva poglavlja i da se, uz njihovo otvaranje, pravi promena u društvu koja je potrebna.

Govoreći o odnosu Srbije i Rusije, Bogovič je rekao da to što Srbija tradicionalno dobre odnose sa Rusijom nije ništa loše, kao i da se nada da će se veze između Evrope i Rusije popraviti.

"Kad je reč o sankcijama prema Rusiji, neki očekuju da bi i Srbija trebalo da bude odlučnija, ali nema stava da bi ono što je sad odnos Srbije i Rusije bio problem za integracijske procese", rekao je Bogovič.

Upitan o situaciji u regionu i odnosu Srbije i Bosne i Hercegovine, u svetlu poslednjih dešavanja u vezi sa hapšenjem Nasera Orića, obeležavanjem stradanja u Srebrenici i odlaganjem posete predsednika Srbije Sarajevu, Bogovič je rekao da je neophodno da svi lideri sednu za sto i razgovaraju.

"Pet godina nakon Drugog svetskog rata šefovi vlada Italije, Nemačke i Francuske seli su za isti sto i pričali kako da stvore evropsku zajednicu koja će biti integrisana u miru i pripremiti uslove da građani žive u miru i blagostanju", rekao je Bogovič.

On je naveo da ljudi koji vode politiku u regionu treba da se okrenu budućnosti, da otvoreno pričaju o stvarima koje su se desile, kako bi stvari iz prošlosti koje niko ne želi da se ponove, ne bi desile i kako bismo stvorili bolje uslove za saradnju", rekao je Bogovič.

Bogovič, koji je potpredsednik neformalne grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu, navodi da je važno da lideri, političari, ali i građani i biznismeni širom Evrope, sarađuju.

To je jedno od glavnih pitanja kojima se i grupa "Prijatelji Srbije" u EP bavi, rekao je Bogovič, podsetivši da je nedavno organizovao skup u Sloveniji kojem su pristustvovali izvestilac Mekalister, srpska ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i drugi.

U Beogradu je, inače, kaže, povodom Junskih susreta u organizaciji Srpske asocijacije menadžera, što je, prema njegovim rečima, dobar način da se razgovara i sa biznismeni, koji najviše znaju šta znači biti u Evropi.

"Najbitnije je da evropski proces ne ostane samo proces političara, već da u njega uđu obični građani, mladi ljudi, biznismeni, i to je ono u čemu može da pomogne neformalna grupa u EP", rekao je Bogovič.

Bogovič je napomenuo i da su fondovi koje Srbija dobija iz EU "premaleni" te da će se zalagati da se povećaju.

Navodeći da je u periodu 2014-2020. godine EU Srbiji namenila 1,5 milijarde evra razvojne pretpristupne pomoći, Bogovič je naveo primer Slovenije koja je od 2007. do 2013. godine iz fondova EU dobila oko tri miljarde evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogovič očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2015

BEOGRAD - Poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je da je Srbija napravila veliki pomak i da očekuje otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU do kraja ove godine..."Mislim da je dvije godine, koliko se čeka na otvaranje poglavlja, bilo dosta i da bi predsjednici vlada zemalja EU...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.