Bogdanović kritikuje Euleks zbog Haradinaja

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović kritikuje Euleks zbog Haradinaja

Euleks preuzima rizik da postane "saučesnik u ometanju pravde", rekao ministar Goran Bogdanović kritikujući misiju EU što pruža garancije za privremeno oslobađanje Ramuša Haradinaja.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kritikovao je Euleks jer je pružio garancije za privremeno oslobađanje iz pritvora Haškog tribunala lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Bogdanović je ocenio da time Euleks preuzima rizik da postane "saučesnik u ometanju pravde".

"Nije tajna da su svedoci protiv Haradinajeve grupe na volšeban način nestajali ili menjali iskaze. Takođe, nije tajna da sud u prvom stepenu nije imao snage ili volje da zaštiti svedoke. Zato je čudno da Euleks prihvata odgovornost za puštanje na privremenu slobodu bivšeg komandata takozvane OVK Ramuša Haradinaja i njegovog saradnika Ljahija Brahimija, do početka novog, delimično obnovljenog suđenja", rekao je Bogdanović. 

Prema njegovim rečima, prilikom prošlog privremenog puštanja Haradinaja optuženi je imao slične garancije UNMIK-a, ali su svedoci nestajali ili bili zastrašivani.

"Podsećam da je mandat Euleksa da obezbedi funkiconisanje prava, a time i pravdu za žrtve. Ovim potezom Euleks je porodicama žrtava, ali i svim kosmetskim Srbima poslao jednu gorku poruku", istakao je Bogdanović.

"Na kraju krajeva, Euleks ima mnogo važnija i preča posla u južnoj srpskoj pokrajini, nego da osumnjičenima za ratne zločine pruža garancije za privremeno puštanje na slobodu", naveo je ministar.

Bogdanović je izrazio nadu da Haški tribunal neće pustiti Haradinaja na privremenu slobodu.

"Naše principijelno stanovište je da se ustanovi puna istina o zločinima za koje se Haradinaj tereti, kako bi se zadovoljila pravda. To nije moguće ako se on nađe na privremenoj slobodi", naveo je Bogdanović.

Misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, pružila je garancije za privremeno oslobađanje iz pritvora Haškog tribunala lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaju će biti ograničeno kretanje i bavljenje politikom. On će moći da boravi u Prištini i selu Glođanu u opštini Dečane gde je rođen i gde mu žive roditelji, uz obavezu da 24 sata unapred obavesti Euleks o nameri da putuje iz jednog u drugo mesto.

Drugostepeno sudsko veće Haškog tribunala je prošlog meseca naložilo delimično ponavljanje suđenja Haradinaja, optuženog za zločine nad Srbima.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.