Biti ili ne biti u EU: Počela je nova Bitka za Britaniju

Izvor: Vesti-online.com, 21.Feb.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biti ili ne biti u EU: Počela je nova "Bitka za Britaniju"

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će referendum o članstvu te zemlje u EU da bude održan 23. juna. Da li prisustvujemo početku kraja Evropske unije?

Počela je nova "Bitka za Britaniju". Od njenog ishoda zavisiće sudbina dve unije: Velike Britanije i Evropske unije. Ako Englezi budu glasali da izađu iz EU, Škoti će da glasaju za izlazak iz Velike Britanije. Tada više neće biti Britanije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Takođe, takozvani Bregzit, tj. izlazak Velike Britanije iz EU, praktično bi označio početak kraja saveza u koji i mi toliko želimo da uđemo (ili tako bar govori naš vođa).

Želja britanskog premijera da obezbedi "najbolje iz oba sveta", dakle, i članstvo u EU, i britansku nezavisnost, veoma je arogantna (podseća nas na ovdašnju mantru "I Rusija i NATO"). Svaka druga članica bi takođe mogla da zahteva isto. To bi sigurno dovelo do raspada Unije. Takav "pogled sa visine" Britanaca dobro je poznat. Uostalom, čuvena je izreka da su "Britanci uvek bili spremni da izginu do poslednjeg Novozelanđanina".

Stanovnici Velike Britanije oduvek su bili malo drugačiji. Zbog toga su za njih i uvedeni mnogi izuzeci na planu pravosuđa i unutrašnje politike. Nemaju evro, a nisu ni u Šengenskoj zoni. Imaju popust na članarinu. Ako im to nije dovoljno, pustite ih - neka samo idu.

Britanci ne moraju da vole Evropsku uniju. Ne vole je ni druge zemlje-članice. Pa ipak, ostaju u njoj jer vide interes. Međutim, u poslednje vreme javljaju se sve veće pukotine u evropskom bloku. Kriza krizu sustiže i potreban je povratak prvobitnoj ideji evropske solidarnosti i zajedništva. To je još jedan od razloga da se ne toleriše britansko uslovljavanje: Ne sviđa vam se, srećan vam put!

Stručnjaci smatraju da bi Dejvid Kameron proglasio "pobedu" bez obzira na ishog pregovora u kojima je Britanija dobila "specijalan status" unutar EU. Ali, takođe, nije mali broj onih koji misle da su njegovi premijerski dani odbrojani posle junskog referenduma. U svakom slučaju, očekuje nas burno političko leto sa nepredvidim posledicama.

A kada se završi sva ta predstava sa samodovoljnim Britancima, EU bi trebalo da se posveti pravim problemima: migracionoj krizi, odnosu sa Turskom, i ekonomskoj situaciji u Evropi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Počinje Bitka za Britaniju

Izvor: Economy.rs, 22.Feb.2016, 01:28

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će referendum o članstvu te zemlje u EU da bude održan 23. juna. Da li prisustvujemo početku kraja Evropske unije?

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.