Bilt: Srbija veliki igrač

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Srbija veliki igrač

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je da Evropska unija mora da obezbedi prisustvo svih zemalja zapadnog Balkana na predstojećoj konferenciji u Sarajevu i da taj skup mora da donese konkretne rezultate.

Bilt je, u razgovoru za Dojče vele, ocenio da je konferencija održana u subotu u Sloveniji pokazala da je region sposoban da sam preuzme inicijativu, ali je primetio da je otežavajuća okolnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bila ta što nije bilo moguće učešće Srbije i napomenuo da "regionalna konferencija bez Srbije ima svoja ograničenja".

Predsednik Srbije Boris Tadić nije došao na konferenciju na Brdu kod Kranja zbog nepoštovanja odluka Ujedinjenih nacija. Srbija je, naime, tražila da predstavnici privremenih institucija iz Prištine mogu biti prisutni na skupu samo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno kao Kosovo-UNMIK, što organizatori - Slovenija i Hrvatska - nisu prihvatili.

Na skupu nisu učestvovali ni predsednik EU Herman van Rompej i ministarspoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, čija zemlja predsedava EU.

"Nedolaskom Srbije svako je, u nekom smislu, izgubio. Srbija je nešto izgubila, ali je na gubitku i region u celini. Srbija je veliki igrač. To je najveća zemlja u regionu. Medjutim, isto tako bih žalio da konferenciji nije prisustvovala i neka manja zemlja. Regionalna saradnja mora biti regionalna i sveobuhvatna", rekao je Bilt.

Ne želeći da ulazi u razloge nedolaska Rompeja i Moratinosa, Bilt je istakao da je najvažnije to što se na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja pojavio evropski komesar za proširenje Štefan File.

Komentarišući najavu šefa španske diplomatije da će krajem maja ili početkom juna Španija organizovati u Sarajevu sastanak na visokom nivou EU i zapadnog Balkana, Bilt je ocenio da EU pre svega mora da unapred reši pitanje prisustva svih zemalja regiona.

Upitan da li je u ovom trenutku moguće okupiti sve lidere sa zapadnog Balkana, Bilt je odgovorio: "Postoje razni načini da se taj problem reši. Mislim da je svima stalo da se rešenje nadje. I ranije je bilo moguće videti sve predstavnike zemalja regiona zapadnog Balkana na jednom mestu. Mislim da je moguće da se to i sad ponovi."

On je naglasio da konferencija u Sarajevu mora da donese i konkretne rezultate i da stoga nužno unapred usaglasiti jasnu poruku, sadržaj i politiku.

Kada se radi o narednim koracima na putu evrointegracije Srbije, Bilt je rekao da Beograd mora da nastavi saradnju s Haškim sudom da bi se ostvarili rezultati koje očekuje i EU i Tribunal i Srbija.

To bi, prema njegovom mišljenju, omogućilo dalji napredak Srbije ka statusu kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li situaciju sa Kosovom vidi kao moguću prepreku na putu Srbije ka EU, šef švedske diplomatije je rekao: "Ono što nam je potrebno i što dobijamo od Beograda jeste praktična saradnja na pojedinačnim pitanjima. Kada je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova, tu je dogovor da se, za sada, svi ne slažemo oko toga. Medjutim, mi moramo zajedno da radimo, uprkos našim neslaganjima."

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.