Bilt: Nadam se pozitivnoj odluci za Srbiju

Izvor: Blic, 24.Jun.2013, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Nadam se pozitivnoj odluci za Srbiju

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je danas, uoči zasedanja ministarskog saveta u Luksemburgu, da se nada da će savet sutra doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

Imamo dugoročnu odgovornost prema zemljama Zapadnog Balkana i veoma je važno da ih ispoštujemo, izjavio je Bilt novinarima dolazeći na sastanak koji danas i sutra okupilja 27 ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inostranih poslova članica EU.

Na pitanjje da li očekuje pozitivnu odluku o datumu početka pregovora za Srbiju, Bilt je kratko odgovorio: Da.

Švedski ministar je naglasio da to što neke zemlje sada traže da se proces proširenja uspori ili zaustavi ne bi smelo da utiče na ovu odluku.

Evropska unija je strateško telo, koje ne donosi strateške odluke zarad kratkoročnih čiljeva, rekao je ministar i dodao da je proširenje jedan od najuspešnijih političkih procesa i da je donelo mir i prosperitet u regionu.

Moramo ostati na kursu, a ne da svaki čas idemo napred-nazad, istakao je Bilt.

Ministri će se danas mahom baviti temama koje nisu vezane za proširenje, ali će neformalno biti reči i o datumu početka pregovora sa Srbijom.

Ova tema je zvanično na dnevnom redu sutra, a predviđeno je da Savet već sutra do podne usvoji zaključke koji će tri dana kasnije biti usvojeni na samitu šefova držav i vlada u petak.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bilt: Nadam se pozitivnoj odluci

Izvor: Akter, 24.Jun.2013

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio da se nada da će Savet ministara doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja EU mora nastaviti

Nastavak na Akter...

Karl Bilt: Očekujem datum za Srbiju

Izvor: Press, 24.Jun.2013

"Imamo dugoročnu odgovornost prema zemljama Zapadnog Balkana i veoma je važno da ih ispoštujemo", izjavio je Bilt novinarima dolazeći na sastanak koji danas i sutra okupilja 27 ministara inostranih poslova članica EU...Na pitanje da li očekuje pozitivnu odluku o datumu početka pregovora za...

Nastavak na Press...

»Za Balkan 2014. istorijska godina«

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2013

SARAJEVO - Šefovi diplomatije Austrije Mihael Špindeleger i Švedske Karl Bilt smatraju da bi 2014. godina mogla da bude istorijska u procesu evropskih integracija, te da će uz hrabrost i neophodnu političku volju biti riješene preostale političke neusaglašenosti i zemlje sa Balkana "konačno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.