Bilt: Evropska unija „zaboravila“ Tursku

Izvor: Politika, 16.Nov.2010, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Evropska unija „zaboravila“ Tursku

STOKHOLM – Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je da Evropska unija u razmatranju daljeg proširenja ignoriše Tursku, javili su švedski mediji.

"To je pomalo čudno, tera nas da postavimo pitanja i to nije dobra stvar", rekao je šef diplomatije Švedske, države čija vlada snažno podržava integraciju Turske u EU.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << intervjuu švedskom radiju, Bilt je kazao da je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej zaboravio na Tursku u brojnim obraćanjima.

Pre nekoliko dana Bilt je rekao da je Rompejova "ćutnja" o Turskoj istovremeno i "značajna, koliko je i upadljiva".

Turska, koja ima status kandidata za ulazak u EU, počela je pregovore o članstvu 2005. godine, ali je do sada napravila mali pomak zbog spora sa Kiprom, članicom EU, ali i zbog snažnog protivljenja pojedinih uticajnih zemalja Unije, poput Francuske i Nemačke.

Tanjug

objavljeno: 16/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.