Bilt: EU nikada nije imala entuzijazam za proširenje

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: EU nikada nije imala entuzijazam za proširenje

Bivši švedski premijer i šef diplomatije Karl Bilt izjavio je večeras u Beogradu da u Evropskoj uniji nikada nije postojao izražen entuzijazam za prijem novih članova, ali da se nikada nije dogodilo da stabilna evropska demokratija koja kuca na vrata za prijem bude odbijena.

Na medijskoj debati organizovanoj u sklopu obeležavanja 20. godišnjice članstva Finske, Švedske i Austrije u EU, Bilt je, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << govoreći o Srbiji, ocenio da je zemlja načinila značajan napredak ka članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da neguje i razvija dobre odnose i ekonomske veze sa Rusijom, ali treba i da nauči lekciju iz slučaja "debakla" projekta izgradnje gasovoda Južni tok.

Austrijski ministar poljoprivrede Andre Ruprehter istakao je da Srbija treba da postane članica EU i da njegova zemlja snažno podržava Srbiju na tom putu, naglasivši da on ima veoma dobre lične odnose sa političarima u Beogradu.

Učesnici debate istakli su da je put njihovih zemalja ka EU takođe bio ispunjen teškim pregovorima i protivljenjem dela javnosti, ali da je posle 20 godina sasvim jasno da su doneli dobru odluku, jer učestvuju u razgovorima i odlučivanju o pitanjima koja ih se tiču, umesto da to čine drugi u njihovo ime.

Domaćin medijske debate bio je finski ambasador u Beogradu Peka Orpana.

Događaju su prisustvovali brojni predstavnici medija, kao i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.