Bilderberg grupa traži izlazak EU iz krize

Izvor: Politika, 02.Jun.2012, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilderberg grupa traži izlazak EU iz krize

Sa godišnje konferencije u SAD poslat signal vladama u Evropi da nema alternative daljoj unitarizaciji Evropske unije

Evropska ekonomska kriza bila je glavna tema razgovora jubilarne, šezdesete konferencije Bilderberg grupe – neformalne organizacije najuticajnijih političara, ekonomista, naučnika i medijskih magnata zapadnog sveta – koja se danas privodi kraju, izvestili su svetski mediji. Mediji se pozivaju na nezvanične izvore, jer zvaničnih izveštaja nema. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Značaj rešavanja „evropskog problema” objašnjavaju činjenicom da je kriza ekonomije Starog kontinenta bacila u zasenak temu koja se nameće u četvorogodišnjem ciklusu – izbor sledećeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Učesnici trodnevnog sastanka u predgrađu Vašingtona Šantili složili su se da je izlazak iz krize moguć – bez obzira na o(p)stanak pojedinih članica, Grčke ili Španije, izvestio je britanski „Gardijan” pozivajući se na „tajnog” izveštača, učesnika konferencije. „Gardijan” tvrdi da je naglašena neophodnost napredovanja integracionih procesa – uz nova, parcijalna odricanja od nacionalnih (ekonomsko-političkih) suvereniteta članica.

Britanski dnevnik dobio je podršku od nedeljnika „Ekonomist” koji se smatra svetskim glasilom pristalica mančesterske škole klasičnog liberalizma. Opisujući evrozonu kao najveći projekt Bilderberg grupe od osnivanja, list ističe da su „bestidno tehnokratski” saveti evropskim čelnicima bili neophodni.

„Bilderberg grupa poznaje formulu spasa”, konstatovao je nedeljnik da bi se, u jednom dahu, pozvao na izjavu italijanskog premijera Marija Montija, „Evropa bi ubrzo mogla da se nagodi oko uvođenja (spasonosnih) evroobveznica”.

Premijer Italije nije pomenuo mogućnost nagodbe oko evroobveznica kao šef vlade države koja je pogođena krizom – već kao član upravnog odbora Bilderberg grupe, što daje drugi značaj njegovom optimizmu.

Uoči konferencije Bilderberg grupe, oglasio se nekadašnji šef nemačkog Saveza industrijalaca (BDI) Hans Olaf Henkel, jedan od najuticajnijih članova Bilderberg grupe. Najavljujući kandidaturu na izborima za Bundestag 2013. godine, Henkel je istakao da se zalaže za antievro kurs. Time je, međutim, dolio ulje na vatru pristalica održavanja referenduma čiji povod nije preispitivanje nemačkog opredeljenja, već potvrda dosadašnjeg kursa. Većinsko „da” bio bi signal vladi u Berlinu, ali i vladama u Evropi da daljoj unitarizaciji EU nema alternative.

Pokretanje rasprava o referendumu, ističu analitičari, bio bi nalog „tvrdom jezgru” Angele Merkel da mora biti spremna na ustupke u ekonomskoj politici, ne bi li podstakla evropske integracije.

„Andreas Foskule, predsednik Ustavnog suda, smatra da nema zakonskih prepreka budućem ujedinjenju, a ministar finansija Volfgang Šojble bi se najradije odrekao nacionalnog suvereniteta u korist evropskog ujedinjenja. Šta čeka Merkelova”, zapitao se komentator hamburškog nedeljnika „Cajt”.

Značaj sloge vlade i opozicije u Berlinu potvrđuje poziv Bilderberg grupe Jirginu Tritinu, uticajnom članu Zelenih i vođi parlamentarne frakcije te stranke u Bundestagu – donedavnom protivniku ideja Bilderberga.

Na „hitne konsultacije” pozvan je i austrijski kancelar Verner Fajman. Poziv je usledio u trenutku kada evropski političari lome koplja oko (uvođenja) više direktne demokratije – dakle sprovođenja referenduma o vitalnim odlukama vlade. U Austriji je pred usvajanjem zakon o većoj zastupljenosti narodnog odlučivanja (referenduma), po ugledu na Švajcarsku. Međutim, Austrijanci planiraju uvođenje kontrolisanih referenduma – ustavni sud bi od slučaja do slučaja odlučivao da li se narodna volja kosi sa Osnovnim zakonom…

Imajući u vidu da se minulih meseci smenjuju javni nastupi od Bilderberg grupe podržanih politikologa u kojima se Evropljanima nudi doktrina da je politička stabilnost bitnija od (nekontrolisane) demokratije, postaje jasno zašto je austrijski eksperiment kontrolisane demokratije pobudio pažnju.

„Odnos ekonomskih interesa globalnog kapitala i političke demokratije podseća na akciju i reakciju ajkulinog krstarenja pučinom: peraje seče talase, a uspenušani trag koji ostavlja za sobom jeste demokratija političkog odlučivanja”, tvrde protivnici Bilderberga.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 02.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.