Biće dobra do oktobra

Izvor: Vesti-online.com, 08.Avg.2014, 06:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće dobra do oktobra

Srbija neće dobiti prelaznu ocenu od Evropske komisije u primeni Briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa, ljudskih prava, ali i zbog (ne)usklađivanja spoljne politike sa politikom EU.

Poslednje upozorenje: Predrag Simić

 

U tekstu koji je do pojedinih beogradskih medija procureo mnogo ranije nego što je bilo vreme, ispada da Srbiju na putu ka Briselu koče Priština i Moskva. Da li je tajming odabran da se zvaničnom Beogradu da šansa da se "popravi" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << do konačnog objavljivanja teksta krajem godine, videće se, ali kako se sada doznaje, novi izveštaj o napretku Srbije sastavljan na 50 strana, biće "najvećim delom pozitivno obojen". Najviše kritika biće u odnosu na ispunjavanje poglavlja 23 i 24 - pravda i bezbednost i ljudska prava, dok će u oblasti u efikasnosti pravosuđa između ostalog biti konstatovano da je dostupnost pravde - nezadovoljavajuća.

U primeni Briselskog sporazuma od vlade Aleksandra Vučića se očekuje da okonča proces integracije srpskog pravosuđa sa severa KiM u kosovski, kao i nastavak dijaloga. A kada je reč o poglavlju 31 koji se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, od Srbije se traži da prati politiku EU i uvede sankcije Rusiji.

Profesor međunarodnih odnosa Predrag Simić podvlači da je neobično da se izveštaj koji se obično objavljuje krajem godine, sada pojavi, i dodaje da možda to učinjeno sa namerom da se stvari poprave.

  Novi test: Sedište Evropske komisije

 

- U suštini i jesmo najtanji na poglavljima 23 i 24, a situacija nije sjajna u pravosudnom sistemu, policiji, kao ni sa vladavinom prava i sa efikasnošću sudstva, što su stvari koje moraju da se ispune da bi se bio kandidat za EU. Kada je reč o tački 31, naša žarka ljubav sa Rusijom očigledno je počela da bode oči. To je očigledno poslednje upozorenje da oko odnosa sa Rusijom treba da donesemo odluku, ili da se oprostimo od kanidature za EU, kaže Simić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.