BiH-a usaglšava stav o rezoluciji

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 10.Sep.2010, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH-a usaglšava stav o rezoluciji

U Sarajevu je u toku usaglašavanje stava tri člana Predsjedništva o načinu glasanja BiH o rezoluciji Srbije o Kosovu koja će večeras biti razmatrana na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.
"S obzirom da je došlo do promjene situacije nakon što je Srbija usaglasila tekst rezolucije sa Evropskom unijom, koja je po ovom pitanju jedinstvena, ojačan je stav srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića da BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << treba da podrži tekst rezolucije", izjavio je Srni Radmanovićev savjetnik Danilo Petrović.

Do 13.00 časova stav BiH još nije bio usaglašen, a rok za postizanje dogovora ističe u 16.00 časova.

Na Generalnoj skupštini UN prijedlog rezolucije o Kosovu, koji su usaglasile Srbija i EU, predstaviće šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Rezolucija je rezultat dogovora Srbije, 22 države EU koje su priznale nezavisnost Kosova i pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da rezolucija ni na koji način ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova.

U novoj rezoluciji nema, za neke evropske partnere sporne rečenice, da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja.

Izostavljena je i formulacija da se dijalogom riješe sva otvorena pitanja, a umjesto toga, izmijenjena rezolucija pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine.
Izvor: SRNA
 

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.