BiH: Aplikacija za EU tek dogodine

Izvor: B92, 13.Okt.2012, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Aplikacija za EU tek dogodine

Banjaluka -- BiH neće moći da do kraja godine podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je specijalni predstavnik Unije za BiH Peter Sorensen.

"Ključ je u kredibilnoj aplikaciji, odnosno uverljivom zahtevu. Vi možete da ga podnesete kad želite, ali morate verodostojno da ispunite uslove i pokažete da je moguće da ispunite sve na šta ste se obavezali u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", naveo je Sorensen.

On je za "Euroblic" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da nema smisla podnošenje zahteva ukoliko se nema verodostojno uverenje. Upitan da li BiH, uz nesprovođenje odluke "Sejdić-Finci" i negativni izveštaj o rezultatima približavanja EU, može očekivati sankcije, Sorensen je odgovorio "Da i ne".

"Sama sankcija leži u činjenici da ne idete napred. Primera radi, ovde plaćam litar mleka gotovo isto kao što plaćam u Danskoj. Dakle, stanovništvo želi da krene napred, a neispunjavanjem ovih uslova, toga nema", naveo je Sorensen.

U godišnjem Izveštaju Evropske komisije ocenjeno je da je napredak BiH na putu ka članstvu u EU u protekloj godini bio “veoma ograničen”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH: Aplikacije za EU sledeće godine

Izvor: Akter, 13.Okt.2012

Bosna i Hercegovina neće moći da do kraja godine podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je specijalni predstavnik Unije za BiH Peter Sorensen

Nastavak na Akter...

Sorensen: Bez aplikacije BiH za članstvo u EU do kraja 2012.

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Okt.2012

SARAJEVO - Upitan da li BiH, uz nesprovođenje odluke "Sejdić-Finci" i negativnog izvještaja o rezultatima približavanja EU, može očekivati sankcije, Sorensen je odgovorio "da i ne".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.