Bez reformi nema članstva u EU

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez reformi nema članstva u EU

Beograd -- Ako se do septembra ne sprovedu reforme potrebne za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, početak pregovora čekaće se godinu dana, kaže Božidar Đelić.

Srbija ima ogroman reformski program i sad je momenat da se radi, a ne da se ide na izbore, izjavio je potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije.

"Evropske integracije nas teraju da držimo našu reč. Činjenica je da u decembru imamo mogućnost da uz dobijanje statusa kandidata dobijemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i datum za početak pregovora", rekao je on za "Kažiprst" RTV B92.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, koji je u utorak boravio u Beogradu, bilo je reči o finansiranju političkih partija i o tome da će do juna biti donet zakonski propis u toj oblasti koji poštuje evropske standarde i koji je dobar za zemlju.

Đelić je za B92 rekao da mora postojati određeni nivo finansiranja partija iz budžeta i da je potrebna razumna i skromna cena, a da su nepotrebne skupe kampanje.

File, koji je sagledao specifičnost političkog sistema Srbije, "nije nikada video da deo parlamenta zviždi i pušta mobilne telefone" i nije mu prihvatljivo da se ukidanje blanko ostavki obavi na polovičan način, jer u toj oblasti postoji jasan evropski standard, rekao je Đelić.

On je naglasio da se Srbiji "neće gledati kroz prste" ni u pogledu reformi, ni u pogledu saradnje sa Hagom, jer je "haški uslov sve tvrđi", dodavši da Srbija ima mogućnost da u decembru, uz dobijanje statusa kandidata, eventualno dobije i datum za početak pregovora za ulazak u EU.

Ukoliko budu obavljene reforme i izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca bude pozitivan u junu, Srbija ima šansu da dobije ono što nijedna zemlja zapadnog Balkana nije dobila u proteklih šest godina, rekao je Đelić.

On je dodao da je svima u Evropi stalo da se u Srbiji održi politička stabilnost i da je svima jasno da bi izbori sada onemogućili pozitivno mišljenje Evropske komisije.

Ukoliko Srbija ne bi do septembra sprovela reforme, koje bi obezbedile da 12. oktobra, kada bude publikovano mišljenje EK, bude dovoljno elemenata da ono bude pozitivno, onda bi Srbija čekala najmanje još godinu ili dve "do onoga što je nadohvat ruke do kraja ove godine".

Stav regiona - povećati pretpristupnu pomoć

Đelić je najavio da će u ponedeljak u Beograd "doći svi ljudi koji se bave evropskim novcima u regionu", odnosno koordinatori za pretpristupnu pomoć EU iz celog regiona i da će zajednički stav regiona povećati mogućnost da "pomoć sa 200 ili 300 miliona evra poraste na 400, 600 ili 800 miliona evra".

Ta mera, kao i druga koja je vezana za garancije za izlazak na tržište kapitala," vredeće za Srbiju sveukupno dve do tri milijarde evra", najavio je Đelić.

On je rekao da postoji nacrt zakona o restituciji i da je potrebno sagledati finansijsku situaciju i ispraviti nepravdu u toj oblasti, ali u skladu sa realnim mogućnostima zemlje.

Traži se mehanizam za ministarstvo nauke

Povodom zahteva grupe naučnika koja je pokrenula peticiju da se vrati ministarstvo nauke, Đelić je najavio da će o tome razgovarati sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, a danas i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, navodeći da je o tome već razgovarao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

"Tražimo mehanizam da na tu zabrinutost odgovorimo tako što ćemo dati dodatnu garanciju za sprovođenje programa tako što bih se ja ovlastio da nadgledam investicije u infrastrukturu nauke i tehnologije", najavio je Đelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.