Izvor: Magyar Szó, 09.Jan.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez privrednog razvoja neće biti ni priključenja

Kada su zvaničnike Evropske Unije pitali kada bi bilo realno očekivati priključenje Srbije evropskoj zajednici, odgovor je bio da sve zavisi od Beograda. U praksi se često dešavaju sasvim drugačije stvari, mogu da se stvore razne situacije zbog kojih se formiraju novi zahtevi pred državama koje žele da se učlane u EU. Odličan primer za to je kriza u Ukrajini, nakon čije eskalacije su svi počeli govoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << o usaglašavanju spoljne politike. Poslanik Saveza vojvođanskih mađara i potpredsednik odbora za evropske integracije, Laslo Varga, je za „Mađar so“ izjavio da je teško precizno odrediti da li su se tokom protekle godine integracijski procesi ubrzali ili usporili, pošto se radi o veoma dugom i složenom procesu koji ne trpi godišnja poređenja. „Na početku prošle godine su i zvanično počeli pregovori o priključenju, ali je istina da se nisu otvorili pregovori po konkretnim poglavljima“, naglašava Varga, dodajući da je Srbija uradila otprilike dve trećine posla koje mora uraditi u vezi takozvanog „skrining-procesa“. U slučaju nekoliko poglavlja ovaj proces je završen i pripremljen je i „skrining-izveštaj“ u kojem je Evropska Komisija sažela najvažnija očekivanja i precizirala šta sve treba uraditi. „U vezi nekoliko poglavlja taj izveštaj se tek sprema, a u slučaju deset poglavlja tek treba započeti ovaj proces. Ovaj posao će se završiti verovatno do polovine sledeće godine, krajem leta, kada se može očekivati pisanje izveštaja u slučaju svakog poglavlja. Naravno, ne možemo garantovati, ali mislim da će se otvoriti i pregovori u vezi nekoliko poglavlja. Ukoliko se to ipak ne dogodi, onda ćemo sa pravom moći tvrditi da je proces integracija usporen“, kaže Varga, naglašavajući da je potpuno očigledno da Nemačka očekuje otvaranje pregovora o poglavlju 35. koje se bavi pitanjima vezanim za Kosovo, a nakon toga bi mogla da slede poglavlja 23. i 24. „Značajan će biti 9. februar, kada će ponovo sesti za pregovarački sto srpski i kosovski zvaničnici. Nakon tog susreta za očekivati je da se otvore pregovori u slučaju poglavlja 35“, precizira poslanik SVM-a koji na primedbu da će baš o tom poglavlju biti najkomplikovanije razgovarati odgovara da postoje tri poglavlja u čijim je slučajevima EU odredila da se moraju otvoriti među prvima i završiti među poslednjima. Među tim poglavljima je tema Kosova, tema pravosuđa, ljudskih prava, borba protiv korupcije, odnosno pitanja koja se tiču unutrašnje sigurnosti, migracije, čuvanja granice i slično.

Na pitanje u čemu bi Srbija trebala da pokaže videći razvoj ne bi li se integracioni procesi mogli ubrzati, Varga odgovara da zadaci koje moramo uraditi se mogu svrstati u više kategorija. Jedna od njih je ona u koje spadaju pitanja birokratske, odnosno tehničke prirode i vezuju se za zakonodavnu sferu odnosno za primenu zakona. „Uređenje pravosuđa je najveći izazov s obzirom na to da je zbog štrajka advokata ova sfera skoro potpuno nefunkcionalna od septembra. U drugu grupu teških zadataka spadaju koraci koji će nas mnogo koštati. Pod tim mislim na preuzimanje normi koje regulišu očuvanje životne sredine, odnosno normi u vezi sigurnosti namirnica. Tu će se morati praviti velike investicije od strane države ili od strane proizvođača i zbog toga će biti potrebno vremena za realizaciju tih zadataka. Treći deo zahteva koje moramo ispuniti se odnosi na uređenje privrede; ova sfera mora biti tržišno konkurentna i iz evropske perspektive. Tu nemamo tačno određene zadatke, ne možemo lagano zatvoriti temu i baš je zbog toga ovaj zadatak najkompleksniji. Moramo dostići nivo prosečno razvijene srednjeistočno-evropske zemlje, a bez toga nikad nećemo dospeti u uniju“, naglašava Varga.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.