Bez dogovora sa srpskim partijama nema Evrope

Izvor: Blic, 02.Avg.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora sa srpskim partijama nema Evrope

Ni drugi put u poslednja tri meseca crnogorska skupština nije usvojila zakon o izboru odbornika i poslanika, što je bio ključni uslov za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom. Za donošenje ovog zakona neophodna je podrška i opozicije, koja, između ostalog, zahteva da srpski jezik u Crnoj Gori dobije status službenog.

Propao je još jedan pokušaj crnogorskih vlasti da usvoje novi izborni zakon i nastave put evropskih integracija. Nisu urodili plodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pregovori vođeni sa opozicionom Socijalističkom narodnom partijom, koja je bila suzdržana na glasanju, dok Nova srpska demokratija i Pokret za promjene zahtevaju da se srpskom jeziku da status koji ima i crnogorski, kao i da se državljanstvo Crne Gore dodeli svim građanima koji su glasali na referendumu. Protiv su bili i predstavnici albanske manjine koja traži da im se i po novom zakonu zagarantuje pet mesta u parlamentu.

- Razočaran sam što nije usvojeno izborno zakonodavstvo. Ovo je bila prilika da pokažemo da smo ozbiljni, a već naredni put ćemo pokušati da pokažemo da nismo neozbiljni - rekao je juče Igor Lukšić, premijer Crne Gore.

Predstavnici crnogorske vlasti pune četiri godine pokušavaju da usvoje izborni zakon i usaglase ga sa Ustavom, a o njemu se čak sedam puta glasalo u parlamentu. Vladajuća koalicija nije uspela da ga usvoji ni u maju ove godine, pa je novo glasanje zakazala za 31. jul. Kako ni preksinoć nije bilo dvotrećinske većine, što je po Ustavu neophodno, određen je 31. decembar 2011. kao novi rok.

Jasno je da će vladajuće stranke u Crnoj Gori morati da sednu za sto sa opozicionim partijama kako bi ispunile ključni uslov za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, kaže za „Blic" da je „crnogorska vlast naučila da sve postiže putem sile a ne dijaloga i kompromisa sa opozicijom", kao i da svaki otvoreni dijalog blokira upravo DPS.

- Opoziciju će optužiti da zaustavlja evropske integracije, a zapravo to čini DPS. Naš zahtev je da 40.000 ljudi koji su glasali na referendumu dobiju po automatizmu državljanstvo. Kad se glasalo o nezavisnosti Crne Gore, bilo je dovoljno da imaju ličnu kartu, a sad ne mogu da izađu na izbore. Razumemo i podržavamo NSD koja traži da srpski jezik dobije status službenog - navodi Medojević.

On tvrdi da je Evropska unija od crnogorskih vlasti tražila da se zabrani diskriminacija, na šta se u svojim zahtevima o srpskom jeziku oslanja NSD sa Andrijom Mandićem na čelu.

Povezane vesti: Vuković: Srbija nas koči na putu ka Evropi Jeremić: Nadamo se statusu kandidata do kraja godine Dačić: Moramo biti spremni na svaku situaciju s Kosovom Odnosi Beograd-Podgorica krenuli sa mrtve tačke Tači razgovarao sa Đukanovićem

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.