Bez ACTA u Srbiji

Izvor: B92, 10.Jun.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez ACTA u Srbiji

Beograd -- U Evropi će se verovatno odustati od uvajanja sporazuma ACTA a samim tim neće doći na dnevni red za formalno razmatranje ni u Srbiji.

"U Srbiji još nije bilo reči o usvajaju takvog sporazuma, i sačekaćemo da vidimo šta će reći EU, ali mislim da je jasno da Evropa takav sporazum neće usvojiti tako da ni kod nas to sigurno ne dolazi u obzir", rekla je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nedavno su komiteti Evropskog parlamenta za pravne poslove, građanske slobode i industriju izjasnili protiv ACTA uz tvrdnje da bi usvajanje ovog sporazuma zadrlo u privatnost građana EU, na "mala vrata" uvelo cenzuru Interneta i loše se odrazilo na pružaoce Internet usluga i mobilne telefonije

Matić je rekla da u celoj priči postoje dva nivoa - jedno pitanje je suštinska redefincija poslovnih modela, posebno u slučaju zaštite intelektualne svojine, ali i svih modela koji se na bilo koji način oslanjaju na telekomunikacije.

Sa druge strane, vidi se veliki potencijal da ova tema dovede do jakog političkog aktivizma, navela je Matić i dodala da je ACTA izazvala u Evropi mnoge demonstracije, kao što je bio slučaj sa sličnim aktima PIPA i SOPA u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema Matićevoj, ova tema treba da se rešava kako u zakonima, tako i u poslovnim modelima korporacija.

"Misljenje je i čelnika Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualne svojine da treba redefinisati modele zaštite i obezbđivanja isplativosti intelektualne svojine", navela je Matić.

Srbija nema razloga da žuri, već će se voditi primerom EU u kojoj o tome postoji široka debata različitih zainteresovanih strana, zaključila je Matić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Matić: Srbija neće usvojiti ACTA sporazum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2012

U Evropskoj uniji će se verovatno odustati od usvajanja sporazuma ACTA, a samim tim neće doći na dnevni red za formalno razmatranje ni u Srbiji. "U Srbiji još nije bilo reči o usvajaju takvog sporazuma, i sačekaćemo da vidimo šta će reći EU, ali mislim da je jasno da Evropa takav sporazum...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.