Berlin: Ovo su mesta koja morate posetiti!

Izvor: Svet, 19.Okt.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Ovo su mesta koja morate posetiti!

 
Istorija, umetnost, noćno provod, opuštanje u prirodi – sve to možete ponaći u drugom po veličini gradu Evropske unije, Berlinu. Ne propustite glavne ček pointe koji čine srž trustičke ponude. Osim toga, uživajte istražujući raznolike kutke ovog fenomenalnog grada u kome, kažu svi koji su ga posetili, morate ostati najmanje nedelju dana da biste mogli da doživite makar mali deo berlinskog živog duha. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet <<
1. Posetite Grunevald
Njujork ima Central Park, a Berlin Grunevald. Ova nepregledna oblast prekrivena šumom u blizini gradskog jezgra idealno je mesto za piknik i odmor od gužve. Uživajte u dugoj šetnji, vožnji bicikla, jahanju ili se čak bućnite u neko od jezera sa kristalno čistom vodom, ako se zateknete tamo u sred leta!
2. Obiđite ostrvo muzeja
Na sred reke Špreja nalazi se umetničko srce Berlina koje je UNESCO uvrstio u Pamćenje sveta. Čak pet važnih berlinskih muzeja smešteno je na ovom jedinstvenom rečnom ostvru.
3. Kulirajte, šopingujte i pevajte u Mauerparku
Berlinci obožavaju ovu zelenu zonu, koja je savršena za odmor, a nedeljom se pretvara u ogromnu pijacu starih stvari na kojoj se može naći sve – od polovnih klavira i nameštaja do odeće i suvenira. Tačno u tri sata posle podne na brdovitim obroncima parka dajte odaška pop zvezdi u sebi i zapevajte na karaokama.
4. Pronađite ostatke Berlinskog zida
Delovi zida mogu se pronaći na više mesta u gradu, a obavezno posetite Tačku Čarli, poznato kontrolno mesto tokom Hladnog rata koje je danas pretvoreno u turistički centar u kome možete saznati sve o istoriji Zida. Potražite takozvanu Galeriju na istočnoj strani – u pitanju je deo zida dugačak više od kilometra, posvećen umetnosti, na kome su očuvane slike iz vremena pre rušenja.
5. Posetite muzej Bauhaus
Otkrićete da svako može da bude dizajner u Bauhaus arhivi koja nudi potpuni uvid u razvoj ove škole. Na stalnoj postavci razgledajte nameštaj, keramiku, slike, skulpture, crteže i skice nastale tokom prvih dekada XX veka.
6. Nabavite bicikl
Ako ste u stisci sa vremenom, popnite se na dva točka i tako za kratko vreme posetite sve must see adrese. U centru grada naćićete puno mesta za iznajmljivanje bicikala, a ako se biciklistička kultura veoma poštuje, kretaćete se bezbedno posebnim stazama za vožnju.
7. Nabavite kul krpice
Šoping tura po Berlinu može biti vrlo zahtevna stvar s bizorm na to da je izbor nepregledno veliki. Severni deo četvrti Mitte poslednjih godina postaje nova zvezda među šoping destinacijama zbog brojnih butika i nezavisnih prodavnica smeštenih oko ulica Torstraße i Mulackstraße. Ako tragate za vintidž komadima obavezno prošetajte do živopisne četvrti Prenzlauer Berg prepune simpatičnih radnjica ili obiđite lanac second heand prodavnica Humana, čiji najveći autlet se nalazi na trgu Alexanderplatz. Oni koje zanima odeća velikih dizajnera treba da zapamte ime ulice Friedrichstraße u kojoj se nalaze gotovo sve ovakve radnje, a druga opcija je poznati KaDeWe, najveća robna kuća u Evropi.
8. Đuskajte do zore
Kada je u pitanju ludovanje u Berlinu, termin „grad koji živi 24 sata“ je prevaziđen. Berlin živi 48 sati dnevno, kako to vole da kažu oni koji su imali priliku da upoznaju dinamiku ovog grada. Posetite Berghain/Panorama Bar – nekadašnju fabriku, a danas klub koji se smatra kolevkom evropske tehno muzike. Upoznajte lokalce i potražite informacije iz prve ruke o tome gde još ima dobrog provoda.
9. Obožavajte umetnost
Obiđite Kulturforum, lagano rastući kompleks muzeja u kome se nalaze galerije svetskog glasa. Stanica broj jedan neka bude Gemäldegalerie, gde možete uživati u kolekciji slika evropskih renesansnih genija. Nekoliko koraka odatle, po principu vremenske mašine otputujte u savremeno doba – zavirte u smelu staklenu kocku u kojoj je smešten Neue Nationalgalerie. Slikarstvo XX veka, a naročito eskspresionizam i kubizam krase ovu galeriju.
10. Opustite se na obavli reke Špreja
Stanovnici Berlina obožavaju sunce, a naročito prve zrake posle duge hladne zime! Bar poput Yaam and Chez Jacki koji se nalazi na obali reke samo je jedan od mnogih u kojima možete da uživate preko dana u fantastičnoj atmosferi.
11. Pauzirajte svoju dijetu
Nemojte propustiti jedan suludi specijalitet pun kalorija i masti pod nazivom currywurst. U pitanju je kobasica iseckana na komadiće i pomešana sa kečapom i karijem, poslužena u kifli i uz pomfrit. Možda vam ovo deluje kao zbunjujući zalogaj, ali u Berlinu je to kulinarska institucija. U restoranu Konnopke’s Imbiss služe ovaj specijalite još od 1930. godine.
12. Prošetajte baštama Šarlotenburg dvorca
Na zapadnoj strani grada nalazi se šarmantna palata sa velikim kompleksom vrtova pod nazivom “Schloss Charlottenburg”, koju mnogi opisuju kao mini Versaj. Napravite nekoliko fotografija i tamo!
13. Obiđite Memorijalni spomenik holokausta
Jedinstveni spomenik žrtvama holokausta prostire se na 19.000 kvadratnih metara i sastoji se od nizova betonskih ploča raspoređenih u mrežu koja se prostire preko brdovitog terena. Dizajn je osmišljen tako da se u osobi koja se kreće kroz uske prolaze između blokova stvara osećaj nelagode i konfuzne atmosfere, a ovaj spomenik jedan je od najznačajnijih podsetnika na užase holokausta.
Izvor: Vesti-online
Foto: Sipa

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.