Beograd nastavlja put ka EU nakon Putinove posete

Izvor: Southeast European Times, 24.Okt.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd nastavlja put ka EU nakon Putinove posete

Eksperti kažu da je Beograd izbegao ruski pritisak da pokaže veći zaokret Srbije.

24/10/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 24.10.2014.

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu prošle nedelje pokazala je da Rusija namerava da poveća svoje prisustvo i uticaj u Srbiji, ali zvaničnici i eksperti kažu da Beograd ostaje na putu evropske integracije.

Putin je ostao u Beogradu šest sati i bio je počasni gost >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na vojnoj paradi kojom je obeleženo oslobođenje grada od nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. To je prva parada te vrste održana u Srbiji nakon 1985. godine.

„Srbija i Rusija čvrsto koračaju u savezništvu i bratstvu, ali Srbija ima svoj evropski put“, kaže srpski predsednik Tomislav Nikolić.

Premijer Aleksandar Vučić dao je sličnu izjavu.

„Srbija je na putu ka EU i neće odustati od njega i zahvalna je Rusiji što to uvažava i ne pokušava da je ubedi da odustane od integracije u EU“, rekao je Vučić.

Eksperti kažu da Rusija pokušava da intenzivira svoje prisustvo u Srbiji kako bi unapredila svoje geopolitičke i ekonomske ciljeve. Aktivnosti Rusije uključuju uspostavljanje nevladinih organizacija u Srbiji, veći broj zvaničnih poseta, isticanje kulturoloških i verskih sličnosti, održanje snabdevanja naftom i gasom i nepriznavanje nezavisnosti Kosova.

Izgradnja Južnog toka i zajedničkog Centra za vanredne situacije u Nišu stvorila je priliku da Moskva izvrši pritisak na Beograd.

Putinov govor bio je uzdržaniji nego njegov intervju dnevniku Politika dat uoči posete, u kojem je SAD nazvao neprijateljem, kaže Milan Jovanović, predsednik Foruma za demokratiju i bezbednost u Beogradu.

„To je razočaravajuće za pristalice Rusije u Srbiji. Ali, dobro je za [jačanje] podrške Evropskoj uniji ovde“, rekao je Jovanović za SETimes.

Jovanović dodaje da Rusija kaže da nije protiv ulaska Srbije u EU sve dok to ne šteti interesima Rusije.

„EU može da parira tome kroz kooperativan i fleksibilan pristup Srbiji“, navodi Jovanović.

Takođe, Rusija traži saveznika koji će eventualno ući u EU, ciljajući na uticaj, kaže Dragan Đukanović, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

„To neće uspeti s obzirom na uslove EU za Srbiju. Put ka EU, koliko god bio dug, neizvestan i težak, može doneti ekonomsku i ukupnu stabilizaciju i zato Srbija treba da ostane na njemu, Na taj način Srbija se kreće zajedno sa svojim prirodnim okruženjem, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović za SETimes. Smilja Kovačević, pravnica u penziji, opisala je vezu između zemalja.

„Bili smo deca tokom Drugog svetskog rata i bežali smo kada vidimo nemačke vojnike na ulici, ali smo bili sretni kada smo videli Ruse. Razumemo jedni druge jer smo slični i zauvek treba da sačuvamo tu prednost. Zapad ne oseća ono što osećamo Rusi i mi. Mogla sam da vidim osećanja poput svojih na Putinovom licu kada je odavao poštu vojnicima koji su poginuli oslobađajući Beograd pre 70 godina“, rekla je Kovačevićeva za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.