Beograd i Priština razmenili oficire za vezu

Izvor: Studio B, 17.Jun.2013, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Priština razmenili oficire za vezu

Beograd i Priština danas su razmenili oficire za vezu na osnovu dogovora postignutog u Briselu, a njihova dužnost je da olakšaju komunikaciju, sprovođenje sporazuma dve strane i pomognu normalizaciju odnosa.

Srpski oficir za vezu u Prištini je Dejan Pavićević, a kosovski u Beogradu Ljuljzim Peci. Oni su na dužnost stupili danas u podne.   

Pavićević - predstavnik Vlade Srbije u Prištini, ponovio je da funkcija oficira nije ambasadorska i da Srbija ne priznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kosovo. Po preuzimanju funkcije Pavićević se ispred sedišta misije EU u Prištini gde će mu biti kancelarija obratio novinarima na srpskom i engleskom.   

Na pitanje ko predstavlja Srbe na Kosovu, on ili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, Pavićević je naveo da obojica predstavljaju Vladu Srbije.  Upitan o tome kakva će biti komunikacija između njega i Pecija, Pavićević je dodao da je više puta razgovarao sa njim i da se nada da će i dalje blisko sarađivati i razmenjivati neophodne informacije.   

Srpski zvaničnik je kazao da se oseća bezbednim u Prištini, ali i da ima policijsko obezbeđenje. "Ranije sam imao problema u Prištini, moj su automobil gađali kamenjem prilikom jedne ranije posete. Sada imam policijsko obezbeđenje i nadam se da uskoro za tim neće biti potrebe", rekao je on. Pavićević nije hteo da odgovori na pitanja da li će Srbija potpisati "mirovni sporazum" s Prištinom i naveo da to nije u njegovom mandatu. 

Kosovski oficir za vezu Ljuljzim Peci rekao je novinarima u Beogradu na srpskom jeziku da očekuje "otvorenu i dobru saradnju srpskih državnih institucija". "Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa Kosova i Srbije", rekao je Peci novinarima ispred sedišta Delegacije EU gde će biti njegova kancelarija.   

Peci je dodao da očekuje "otvorenu i dobru saradnju srpskih državnih institucija i dodao da je u Beogradu da da svoj prilog normalizaciji odnosa "dve zemlje".

 

Ketrin Ešton pozdravila razmenu oficira za vezu 

 

Visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je današnju razmenu oficira za vezu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju njene portparolke.   

"To je još jedno konkretno dostignuće u kontekstu sprovođenja (sporazuma) i važan korak ka normalizaciji odnosa", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se takođe navodi da će u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije visoka predstavnica Ketrin Ešton da se sastane sa premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u Briselu 20. juna.   

"Oni će razgovarati o sprovođenju aprilskog sporazuma na osnovu plana koji su dve strane usvojile prošlog meseca", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.