Beli šengen nije ugrožen

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli šengen nije ugrožen

Beograd -- Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da položaj Srbije na "beloj šengenskoj listi" nije ugrožen, ali da lažni azilanti predstavljaju problem.

Dežer je rekao da je veliki broj lažnih azilanata iz Srbije, oko 10.000, stvar na koju treba obratiti pažnju.

On je dodao da bi Srbija trebalo da se angažuje na sprečavanju lažnih azilanata na putu ka zemljama EU i da pronađe one koji organizuju putovanja lažnih azilanata u EU.

Dežer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je podsetio na jučerašnju odluku ministara unutrašnjih poslova EU koji su najavili celovit izveštaj o viznoj liberalizaciji za jun.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu podsetio je da je prva ekspertska misija EU boravila u Beogradu kako bi proveravala odgovore Srbije na Upitnik Evropske komisije iz oblasti ljudskih prava, bezbednosti i pravosuđa i identifikovala probleme koji postoje i da će "odgovor na pitanje da li je zadovoljna" odgovorima Srbije biti poznat 20. okotbra.

Što se tiče reforme pravosudnog sistema, Dežer je rekao da je bilo nekoliko promena krajem decembra, zatim izbor stalnog sastava visokog saveta pravosuđa i tužilaca, da je sada u toku proces revizije neizabranih sudija i novoizabranih sudija, kao i da se mora povesti računa o efikasnosti odnosno učinku u smislu da li su smanjena kašnjenja.

Srbija je dvojnim akcizama na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Opširnije o ovoj temi na našoj stranici Biz

Ministarstvo zadovoljno posetom

Ministarstvo pravde zadovoljno je prvom posetom ekspertske misije Evropske komisije, koja je u Beogradu analizirala rad policije i pravosuđa u Srbiji.

"Ukoliko postoje neke nejasnoće EK može da uputi eventualno dodatna pitanja u narednih mesec dana do dva meseca", rekao je državni sekretar Slobodan Homen.

On je rekao da će konačan stav o usklađenosti domaćeg pravnog sistema sa standardima EU će biti izrečen 12. oktobra kada bude objavljeno da li Srbija ispunjava sve uslove da dobije status kandidata za pridruživanje.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je ukazao da je ekspertska misija boravila u Srbiji od ponedeljka s nalogom EK da proveri naše odgovore na Upitnik koji su nedavno prosleđeni toj instituciji i dodao da se očekuju još dve posete ekspertskih misija, koje će se baviti funkcionisanjem nezavisnih institucija i poštovanjem ljudskih prava.

"Ukoliko se ispostavi da Srbija ispunjava najveći deo uslova za dobijanje statusa kandidata, postoje velike šanse da u oktobru dobijemo status kandidata za pridruživanje EU i datum za otpočinjanje pregovora", istakao je Homen.

Homen je objasnio da su pitanja policije i pravosuđa najkomplikovanija u evropskim integracijama, jer se bave pitanjima ljudskih prava, bezbednosti i rada pravosuđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.