Bebe u starim inkubatorima

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe u starim inkubatorima

Beograd -- Od 93 inkubatora u Institutu za neonatologiju, samo 25 zadovoljava evropske standarde. Od 20 dnevno rođenih beba, dve se veštački održavaju u životu.

Kada bi se primenili standardi EU u Institutu za neonatologiju, od 93 postojeća inkubatora ostalo bi svega 25.

Preostalih 68, među kojima su i četiri van funkcije, moralo bi da ide na đubrište, jer su stariji od 10 godina: 33 imaju između 10 i 20, a čak 35 inkubatora u jedinoj referentnoj ustanovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zbrinjavanje prevremeno rođenih beba, staro je tri decenije.

Prošle godine su, međutim, za Institut nabavljena samo četiri stacionarna inkubatora: dva iz budžeta Ministarstva zdravlja, a dva iz donacije EPS, od kojih je jedan stigao tek u martu ove godine.

Godinu ranije iz donacije italijanske vlade Institut je dobio 10 stacionarnih i jedan transportni inkubator.

Akcija Fonda B92

Fond B92 pokreće akciju kako bi se prikupila sredstva za kupovinu i zamenu dotrajalih inkubatora. Cilj je da se zamenom inkubatora pomogne adekvatna zaštita za sve bebe.

U ostalim zdravstvenim centrima situacija sa inkubatorima nije toliko alarmantna, ali tamo nema ni toliko dece kojima su ove mašine jedina šansa da prežive. Prema podacima Ministarstva zdravlja u 50 zdravstvenih ustanova u Srbiji postoji trenutno 530 inkubatora.

Prema tom broju ispunjavamo standarde Evropske asocijacije neonatologa, po kojima na 7.000 novorođene dece ”dolazi” 25 inkubatora.

I u Ministarstvu zdravlja, međutim, priznaju da je neophodna zamena inkubatora starijih od 10 godina, a trenutno najstariji inkubator u Srbiji kupljen je još 1973. godine.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, recimo, na Odeljenju za neonatologiju postoji 29 inkubatora. Najmlađi je nabavljen pre tri, najstariji pre 12 godina.

Dr Branislava Dedović-Bjelajac kaže da prema nabavkama sprovedenim prošle godine, procenjena vrednost inkubatora bila bi 1.200.000 dinara sa PDV. Cene zavise od karakteristika inkubatora i proizvođača, i variraju od 10.000 do 25.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.