Barozo: Za budućnost EU potrebne promene ugovora

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Za budućnost EU potrebne promene ugovora

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da dublja integracija unutar Evropske unije putem promena njenih temeljnih ugovora, iako bi verovatno bila veoma kontroverzna, predstavlja dugoročno rešenje problema aktuelne krize koja ugrožava ekonomski rast i zapošljavanje.

Barozo je predstavljajući "nacrt plana za duboku i stvarnu ekonomsku i monetarnu uniju" rekao da Evropa mora da pokaže da može da "ostvari odlučan napredak" u primeni zajedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansijskih, fiskalnih, ekonomskih i političkih temelja, prenela je agencija AFP.

Kao rezultat toga, "sve velike odluke država članica na ekonomskom i fiskalnom polju bi bile podvrgnute dubljoj koordinaciji, odobrenju i kontroli na evropskom nivou".

Da bi stigli do te tačke, mogle bi da se uvedu neke promene u skladu sa postojećim ugovorima, ali bi neke druge promene zahtevale izmene ugovora, što bi moglo da naiđe na oštro protivljenje, posebno država koje nisu sklone tome da zvaničnom Briselu predaju više ovlašćenja nego što ih trenutno ima, rekao je Barozo.

Prvi čovek Evropske komisije je dodao da bi kratkoročno, u periodu od narednih 18 meseci, trebalo dati prioritet merama koje su već dogovorene u cilju ublažavanja dužničke krize, među kojima je mera o osnivanju jedinstvenog regulatornog organa u bankarskom sektoru i uspostavljanju sistema za gašenje finansijski propalih banaka.

Na srednji rok, u narednih pet godina, evrozona treba da dodatno ojača "kolektivnu primenu budžetske i ekonomske politike, uključujući poresku politiku i politiku zapošljavanja", kao i da razmotri emisiju evroobveznica "u cilju podrške smanjenju duga i stabilizaciji finansijskog tržišta", predložio je Barozo.

Povezane vesti: Rompej: Pristupanje zemalja Balkana prioritet EU EU odobrila 63 milona evra Kosovu Delević: Proširenje EU izgubilo regionalni karakter Tadić: Srbija dalje od početka pregovora sa EU Svoboda: Srbija će svakako morati da prizna Kosovo

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.