Barozo: Orban ne zna šta je demokratija

Izvor: RTS, 16.Mar.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Orban ne zna šta je demokratija

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo smatra da poređenje Evropske unije sa SSSR-om i Habsburškom monarhijom, koje je juče u govoru napravio mađarski premijer Viktor Orban, predstavlja "odraz njegovog potpunog nepoznavanja demokratije". Orban demantuje da je EU uporedio sa Sovjetskim savezom ili Habsburškom monarhijom.

Odgovarajući na jučerašnje optužbe mađarskog premijera Viktora Orbana, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je uporedio Evropsku uniju sa Sovjetskim savezom i Habsburškom monarhijom, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da reči mađarskog premijera predstavljaju "odraz njegovog potpunog nepoznavanja demokratije".

Portparol mađarskog premijera Peter Šiđarto demantovao je da je Viktor Orban uporedio Evropsku uniju sa Sovjetskim savezom ili Habsburškom monarhijom.

Šiđarto je istakao da "mora da novinar nešto nije razumeo" jer Orban nije poredio EU sa Sovjetskim savezom u svom jučerašnjem govoru na državnoj ceremoniji u Budimpešti.

"Politički i intelektualni program iz 1848 glasio je: Nećemo biti kolonija (Habsburške monarhije)! Program i želja Mađara 2012. jeste: Nećemo biti kolonija!", navedeno je u tekstu Orbanovog govora na engleskom jeziku, koji je dostavljen agenciji Rojters.

"Predsednik Barozo je već rekao da takvo poređenje odraz potpunog nepoznavanja demokratije", rekla je Barozova portparolka Pia Arenkilde Hansen.

Na pitanje kada i gde je Barozo to izjavio, ona je odgovorila: "Ja vam prenosim ono što Barozo misli".

Orban je u jučerašnjem govoru u Budimpešti uporedio EU sa SSSR i Austrougarskom, zbog toga što EU planira da Evropskom sudu tuži Mađarsku zbog kršenja osnovnih demokratskih principa.

Mađarski premijer je poručio da Mađari neće živeti prema naredbama stranih sila, niti će se odreći svoje nezavisnosti i svoje slobode.

Orban je istakao da će Mađarska braniti i svoj novi ustav, koji je prošle godine usvojen samo glasovima poslanika vladajuće koalicije, dok su opozicione stranke bojkotovale glasanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.