Balkanski Beneluks - mala vrata za Veliku Albaniju

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2012, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski Beneluks - mala vrata za Veliku Albaniju

Evropski komesar Štefan File i šef makedonske diplomatije Nikola Poposki su u utorak u Briselu istakli da svaki vid regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu ne sme isključiti bilo koju zemlju, a treba da služi ključnom cilju ulaska u Evropsku uniju.

File i Poposki su tako, na konferenciji za štampu, odgovorili na molbu da kažu kako gledaju na oštro reagovanje vlade u Skoplju na zamisao o stvaranju "Balkanskog Beneluksa", koji bi obuhvatio Makedoniju, Kosovo, Albaniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Crnu Goru, kao i na tumačenja skopske štampe i "Makedonskog svetskog kongresa" da je to pokušaj da se obilaznim putem stvori "Velika Albanija".

Zamisao o "Balkanskom Beneluksu" je ocenjena kao pokušaj da se tešnjom političko-ekonomskom saradnjom stvori okvir u kojem će ubedljiva etnička većina biti albanski živalj, a što je podržao i jedan član makedonske vlade, Albanac po narodnosti, i to u prisustvu albanskog premijera Saljija Beriša, na jednom sastanku u Prištini.

To je izazvalo odlučno protivljenje vlade u Skoplju, a Poposki je u Briselu ponovio izjavio da je cilj Makedonije da "ceo region postane deo Evropske unije i to je ključna pokretačka snaga svega što činimo i naše spoljne politike".

Poposki je predočio značaj regionalne saradnje, ali je istakao i važnost da se "deluje bez diskriminacije" i da, uz bilateralne veze s Kosovom, Crnom Gorom i Albanijom, sa istim ciljem treba da se sarađuje sa Srbijom, Bugarskom, Grčkom.

File je želeo da naglasi da predlog za stvaranje Balkanskog Beneluksa "zaista nikako nije moja zamisao i na partnerskim zemljama je da pokreću uspostavljanje ovog ili onog regionalnog okvira" za saradnju.

"Pravo pitanje bi bilo da li vidim da ima još prostora za regionalnu saradnju i ja bih odgovorio potvrdno", dodao je evropski komesar, uporedivši to sa saradnjom srednjeevropskih zemalja u "Višegradskoj grupi".

Ali je naglasio da "to najpre mora obuhvatiti sve, a ne sme nikoga isključivati, kao i da mora ujediniti naše partnere (u regionu) oko cilja da se približe Evropskoj uniji".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.