Balkan važan za region EU

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan važan za region EU

Beograd -- Balkan je region važan za budućnost EU, ocenio je danas državni sekretar za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala Bruno Masaeš.

On je, na predavanju na temu "Transformativni uticaj proširenja EU", u beogradskom "Aeroklubu, kazao da je zapadni Balkan prirodni region za širenje EU, odakle će doći novi članovi, dok drugi regioni imaju samo teoretsku šansu za to. Region dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napreduje na putu ka EU, rekao je on, ukazujući na dodelu statusa kandidata Albaniji prošle nedelje.

Pitanje širenja je odlučujuće po EU, smatra Masaeš, dodajući da je to najuspešnija politika EU, u kojoj se vide rezultati.

Na skupu u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, on je ukazao da u drugim oblastima nije bilo toliko uspeha i da postoji debata, ali da po pitanju širenja postoji velika većina koja ga smatra velikim uspehom.

Tokom procesa širenja, i pre nego što zemlja dobije status kandidata postavlja se pitanje koliko zemlja može da se približi evropskim standardima, objasnio je Masaeš, dodajući da se tokom procesa razlika u standardima mora smanjiti.

Istovremeno je kazao da članstvo u EU ne znači samo preuzimanje ideje i standarda EU, već nove članice treba da donesu nove ideje i standarde Briselu.

"Najuspešnije zemlje su one koje imaju taj izbalansiran odnos", poručio je Masaeš.

Proteklo vreme krize pokazalo je da su potrebne razlike, ali i više integracije, ukazao je on i ukazao na potrebu za zajedničkim pravilima u rešavanju bankarske krize.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Balkan važan region za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2014

Balkan je region važan za budućnost EU, ocenio je danas državni sekretar za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala Bruno Masaeš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.