Balkan pomaže EU da eliminiše terorizam

Izvor: Southeast European Times, 17.Dec.2014, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan pomaže EU da eliminiše terorizam

Policije u regionu sarađuju sa globalnim organizacijama na zaustavljanju regruterskih praksi terorističkih grupa.

17/12/2014

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 17.12.2014.

Austrijska policija uhapsila je 13 osoba, uključujući nekoliko iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, u pretresima usmerenim na osumnjičene teroriste povezane sa takozvanom Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL).

Osumnjičeni su privedeni 29. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << novembra u policijskoj operaciji pod šifrovanim nazivom Palmira, usmerenoj na osumnjičene teroriste i regrutere ratnika u sukobima u inostranstvu, poput onog u Siriji. Oko 900 policajaca i drugih službenika učestvovalo je u operaciji koju su austrijske vlasti opisale kao najveću „u istoriji austrijske državne bezbednosti“.

Državno tužilaštvo BiH kaže da je pomoglo austrijskim vlastima u operaciji.

„Saradnja se obavlja sa partnerskim institucijama iz nekoliko zemalja, sa ciljem da se razotkriju, spreče i sankcionišu krivična dela povezana sa terorizmom, jer se radi o krivičnim delima počinjenim u više zemalja“, rekao je za SETimes portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Pretreseni su stanovi i džamije u Beču, Gracu i Linu. Među uhapšenima su dve osobe iz BiH i jedna iz Srbije. Mirsad Omerović, takođe poznat kao Ebu Tejma, dolazi iz BiH i jedan je od glavnih osumnjičenih.

Austrijska policija kaže da je zaplenila propagandne materijale i novac. Tužilac koji vodi slučaj objasnio je da postoje sumnje da je teroristička grupa bila umešana u „regrutovanje mladih ljudi za građanski rat u Siriji“. „Postoji dobra saradnja između austrijskih policijskih organizacija i policija balkanskih zemalja“, rekao je za SETimes portparol austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbok. „Doprinos austrijske policije proteklih godina u smislu izgradnje kapaciteta takođe doprinosi stvarnoj saradnji na operativnom nivou. Policijska saradnja je od posebnog značaja, s obzirom da terorizam nije fenomen koji je ograničen samo na jednu zemlju. S druge strane, s obzirom da kriminal i terorizam prelaze nacionalne granice, policijska saradnja je veoma neophodna kako bi se postupalo i reagovalo na odgovarajući način.“

Prema izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije, 160 osumnjičenih džihadista iz Austrije otputovalo je u Siriju ili Irak ili su zaustavljeni na putu ka tim zemljama. Radi se većinom o slabije obrazovanim mladićima, od kojih su mnogi iz zemalja bivše Jugoslavije.

Policijski zvaničnici kažu da intenzivno sarađuju sa institucijama za sprovođenje zakona u regionu i šire, što se najviše vidi po razmeni obaveštajnih podataka.

Kristina Jozić, portparolka Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kaže da su nedavno izvedene dve antiterorističke operacije -- Damask 1 i Damask 2.

„Aktivnosti na tom polju biće nastavljene u narednom periodu kroz saradnju sa partnerskim organizacijama, kako u BiH tako i u regionu“, rekla je Jozićeva za SETimes. „Svesni smo značaja saradnje i zajedničkog nastupa u borbi protiv ovog globalnog fenomena. Regionalna i međunarodna policijska saradnja je dobra, ali ima prostora za njeno unapređenje radi brže i efikasnije razmene informacija. U tom kontekstu smo već započeli direktne kontakte sa policijskim agencijama drugih zemalja u regionu i šire.“

Pre dolaska u Beč, Omerović je živeo u selefijskoj zajednici u Gornjoj Maoči. Vlasti kažu da on propoveda na nemačkom jeziku u selefijskoj Altum-alem džamiji u okrugu Leopoldštat u Beču i blizak je saradnik radikalnih propovednika u BiH Bilala Bosića i Nusreta Imamovića, koji se već nekoliko meseci bori u redovima IDIL-a u Siriji.

Takođe postoje sumnje da su dve devojčice iz BiH Samra Kesinović (16) i Sabina Selimović (15), koje su otišle da se bore za IDIL, posećivale tu džamiju kada je Omerović tamo propovedao u aprilu.

„Dve bosanske devojke iz Beča do sada su najradikalniji primjer regrutovanja za terorizam“, rekao je za SETimes Dževad Galijašević, bivši direktor Stručnog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. „Mesta na kojima oni deluju i regrutuju su džamije, zatvori, iznimno religiozne škole. Zato zemlje Balkana moraju obezbediti svu pomoć i podatke koje policije EU traže od njih, posebno zemlje u kojima živi puno naših ljudi, kao što su Nemačka i Austrija.“

Koje još korake policije u regionu mogu da preduzmu kako bi zaustavile regrutovanje od strane radikalnih organizacija? Recite nam šta mislite o tome..

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.