Balkan kao Višegradska grupa? Bez velikih ambicija...

Izvor: B92, 06.Jun.2017, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Balkan kao Višegradska grupa? Bez velikih ambicija..."

Beograd -- Odnosi sa susedima su bitni, jer EU može i da nestane, ali susedi ostaju zauvek, ocenio je Jirži Šnajder izvršni direktor Aspen instituta za centralnu Evropu.

On je na panelu "Produbljivanje bezbednosne i odbrambene saradnje u Evropi u okviru konferencije Centra za međunarodne i bezbednosne poslove - ISAC fond u Beogradu rekao da može lako zamisliti da zemlje regiona postanu deo partnerstva globalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosne i odbrambene strategije.

Ta strategija, kako ističe nudi i mogućnost aktivnog oblikovanja.

Njegov savet zemljama regiona je da shvate to kao mogućnost i da, kao što je nekada Češka činila na putu ka EU, koriste sva instrumenta Unije koja su im na raspolaganju.

Na pitanje da li Balkan može biti neka vrsta Višegradske grupe, Šnajder je istakao da ne treba imati prevelike ambicije, jer je i Češka ranije proučavala saradnju nordijskih zemalja i shvatila da se radilo o dugom procesu izgradnje poverenja.

Istovremeno je podvukao da su bitni odnosi sa susedima. "EU može i da nestane sa scene, ona nije uspostavljena da bi trajala zauvek ,ali zato susedi ostaju zauvek susedi", podvukao je Šnajder.

Viši saradnik Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira i bivši zamenik političkog direktora Evropske komisije Lars Erik Lundin odao je priznanje prostoru bivše Jugoslavije, dodajući da je bivša SRFJ bila jedan od osnivača pokreta nesvrstanih, te da su EU potrebni partneri i susedi koji će pomoći da se u dimenziji sever-jug uspostavi tešnja veza. "Vaš afinitet prema Rusiji je pozitivna stvar koju nudite", uveren je on.

Urednik za bezbednost i odbranu Instituta EU za bezbednosne studije Danijel Fiot rekao je da učešće u mirovnim operacijama u okviru zajedničke odbramnene politike nudi mogućnost da se mnogo toga uči.

Prema njegovim rečima mnogo toga se može dobiti kroz to učenje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.