Bakterije razlažu EU

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2011, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakterije razlažu EU

06.06.2011. -

EU suočila se sa još jednom masovnom krizom izazvanom smrtno opasnom crevnom bakterijom. Rezultat pojave ove infekcije su stotine obolelih, na desetine umrlih, i još jedan udarac evropskom jedinstvu. Panika izazvana epidemojom dovela je do toga da su kupci masnovo odustali od biljnih proizvoda, farmeri su na ivici bankrotstva, sanitarne vlasti uvode nove barijere podele. Prvi su se na udaru našli španski farmeri. Upravo njih su nemačke vlasti optužile za rasprostiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << infekcije preko nekvalitetne produkcije. Kasnije se ispostavilo da Španci nemaju ništa sa tim, ali neprijatan utisak je ostao. Očigledno je ipak da španskim farmerima niko neće nadoknaditi gubitke, a imidž gubici se čak neće računati.

Aktuelna kriza je osvetlila odavno postojeće probleme u EU u celini, smatra ekspert insituta RAN za Evropu Vladislav Belov.

U EU nikada nije bilo jedinstva što se tiče poljoprivrede. Poljoprivredna politika u EU nalazi se u stanju krize. Poljska će od 1. jula tražiti uvećanje subvencija u svoj korist, oštetiće prava Nemačke. Zato je poljopruvredna politika jabuka razdora u EU.

Solidarnost članova EU ispoljava se selektivno: samo u pogledu država koje ne ulaze u evropsku alijansu. Što je još jednom potvrđeno u svađi oko krastavaca i paradajza koju je Brisel zapodeo sa Moskvom. Rusija je uvela zabranu uvoza povrća iz Evrope, na šta je Brisel odgovorio opširnom izjavom o tome da je Moskva narušila duh STO, čiji Rusija za sada nije član. I čak je insistirao na uključivanju pitanja u dnevni red samita Rusija-EU, zakazanom za 10. jun u Nižnjem Novgorodu. Druge važnije probleme evropski političari nisu našli. Ponovo naivni pokušaj da se Moskvi zavrne ruka. Mišljenje Nadežde Kondratjeve, šefa centra za ekonomsku integraciju Instituta za Evropu RAN.

Nesumnjivo, ja to vidim kao pritisak na našu zemlju. Šta više, pošto sam odavno upoznata sa EU, mogu da kažem da je taj partner vlo lukav i računa na slabost svojih kontragenata. To je, naravno, ucena. Mi koristimo mogućnost da ne pustimo u zemlju nekvalitetnu robu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.